Єрмак назвав головних стратегічних партнерів України

Єрмак назвав головних стратегічних партнерів України

Укрінформ
Країни – потенційні гаранти безпеки України і країна-агресор не можуть перебувати в однаковому статусі, переговори з ними українська сторона веде паралельно.

Про це заявив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак в інтерв'ю РБК-Україна, повідомляє Укрінформ.

«Одна справа – це переговори з російською федерацією, інша – консультації щодо гарантій безпеки. Ці речі відбуваються паралельно. Це консультації з нашими партнерами, яких ми в майбутньому бачимо нашими гарантами. Не можуть бути в однаковому статусі країни-гаранти і країна-агресор. Це суперечить здоровому глузду», - зазначив він.

Єрмак розповів, зокрема, що у Стамбулі було озвучено загальну рамку переговорів, після того перемовини з рф тривають у відеоформаті й не перериваються.

Читайте також: Єрмак: ОРДЛО і Крим мають обговорювати президенти, Зеленський - готовий до перемовин

Водночас він підкреслив, що питання гарантій безпеки більш фундаментальне, й консультації проводяться постійно на рівні як глав держав, так і радників з національної безпеки, а також міністерств закордонних справ.

«Наші головні стратегічні партнери - Сполучені Штати, Велика Британія, Франція, Італія, Польща, країни Балтії, в цілому Європейський Союз, Японія, інші країни з усіх континентів – вони всі нас підтримують у тому, що Україна повинна через, на жаль, 30 років, отримати чіткі, закріплені юридично гарантії своєї безпеки», - сказав очільник ОП.

За його словами, на переговорах про безпекові гарантії дуже багато факторів, які потрібно враховувати, адже у різних країнах дуже різні законодавства, а Україна наполягає, щоб майбутні угоди пройшли процедуру ратифікації.

Читайте також: Єрмак переконаний, що у присутності України в ЄС та НАТО зацікавлені всі сторони

Водночас на запитання, чи будуть гарантії прописані одним документом з підписами всіх країн одночасно чи різні угоди з кожною країною окремо, Єрмак пояснив, що "можуть бути різні, може бути і один документ".

"І на додаток до нього можуть бути окремі документи, якщо якісь моменти стосуватимуться виключно двосторонніх відносин", - додав він.

Керівник Офісу глави держави запевнив, що, як тільки окреслиться певний драфт, він стане предметом обговорень і консультацій, тому що далі цей документ повинен піти до Верховної Ради для його ратифікації.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 16 квітня заявив, що підсумковий документ про завершення розв’язаної росією війни проти України може складатися з двох частин – договору про гарантії безпеки для України і окремого двостороннього договору між Україною і рф.

Останні очні переговори між українською та російською делегаціями відбулися 29 березня у Стамбулі. Українська делегація виступила з низкою пропозицій щодо припинення війни, серед яких - підписання міжнародного договору про гарантії безпеки для України.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-