Посол України у Нідерландах: Рашизм спіткає доля нацизму

Посол України у Нідерландах: Рашизм спіткає доля нацизму

Укрінформ
Рашизм спіткає доля нацизму, бо не можна допустити існування людоненависницької ідеології, яка розв‘язала війну в Україні.

Про це посол України в Нідерландах Максим Кононенко сказав у Гаазі з нагоди Дня визволення від нацистської окупації, який сьогодні відзначають у Нідерландах.

“Нацизм було очищено шляхом денацифікації. Рашизм спіткає та ж доля. Не можна допустити існування цієї людоненависницької ідеології, яка розв‘язала цю війну в Україні. Українці беззаперечно переможуть на полі бою, але свобода має перемогти в серцях і головах росіян”, - сказав він.

А також наголосив, що сьогодні Україна бореться за весь вільний демократичний світ. І перемога України стане перемогою наших спільних європейських цінностей: свободи, демократії і захисту прав людини.

Посол України в Нідерландах також закликав замислитися і провести паралелі над тим, що було 80 років тому і що відбувається сьогодні в Україні.

Варто зазначити, що у Нідерландах вчора вшановували пам'ять загиблих співвітчизників з часів Другої світової війни. Щороку 4 травня о 20:00 двохвилинним мовчанням у країні вшановують всіх, хто віддав своє життя за визволення країни від нацизму, а також тих, хто загинув у інших конфліктах і під час миротворчих місій.

Читайте також: У Нідерландах відзначають День визволення від нацистів

5 травня у Нідерландах відзначають День визволення країни від нацистської окупації.

“Вчора ми вшанували хоробрих чоловіків і жінок Нідерландів, які віддали своє життя на захист своєї країни. І сьогодні ми приєднуємося до святкування того світогляду та цінностей, які вони захищали для всіх нас. Але те, що ми не можемо разом святкувати сьогодні, це наш мир. Тому що наразі його не існує. Про цей жорстокий факт нагадує кожна ракета, яка вдарила в українські міста, кожний сирота, який більше ніколи не побачить своїх батьків, і кожний воєнний злочин, який росія здійснює на нашій землі”, - наголосив він.

І підкреслив, що Україна зробила великий внесок у перемогу у Другій світовій війні, заплативши надзвичайно високу ціну за неї – життям більше 8 мільйонів своїх громадян.

За його словами, не всі засвоїли уроки Другої світової війни. Деякі все ще вважають за краще вірити в перевагу своєї нації над усіма іншими. Деякі все ще вважають, що авторитарний режим і «сильна рука» важливіші за свободу.

“Я говорю не лише про Путіна. Я кажу про десятки мільйонів росіян, нащадків Червоної Армії, чиї уявлення про світ такі як в тих, проти кого героїчно воювали їхні предки”, - зазначив він.

А ще наголосив, що Друга світова війна навчила, що коли нація приєднується до свого лідера в саморуйнівному фашистському божевіллі, вона також несе за це відповідальність. Це так звана колективна відповідальність. І не можна про це забувати.

Як повідомляв Укрінформ, Нідерланди сьогодні, 5 травня, відзначають День визволення країни від нацистської окупації.

День визволення - щорічне державне свято Нідерландів.

Це святковий день з парадами, концертами, фестивалями по всій країні. Також на вулицях пригощають смаколиками, організовують обіди свободи.

У святкових заходах беруть участь урядовці та члени королівської родини.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте офіційно дав старт “фестивалю визволення” і наголосив, що мир і свободу не можна сприймати як належне, адже український народ сьогодні виборює свою свободу.

У свою чергу міністр оборони країни Кайса Оллонгрен наголосила, що “Україна ставить нас перед фактом, що війна нікуди не поділася”.

Також, за її словами, ситуація в Україні показує, наскільки важливо на сьогодні мати потужні збройні сили.

Нацистські війська вторглись у Нідерланди 10 травня 1940 року. Через п'ять днів нідерландська армія капітулювала. Королева Вільгельміна та частина політиків виїхали до Лондона. Вони сформували уряд у вигнанні.

Навесні 1945 року у Нідерланди зі сходу увійшли військові частини Канади, Великої Британії та Польщі. 5 травня 1945 року Нідерланди було звільнено від нацистської окупації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-