У Нідерландах відзначають День визволення від нацистів

У Нідерландах відзначають День визволення від нацистів

Укрінформ
Нідерланди сьогодні, 5 травня, відзначають День визволення країни від нацистської окупації.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, День визволення - щорічне державне свято Нідерландів.

Це святковий день з парадами, концертами, фестивалями по всій країні. Також на вулицях пригощають смаколиками, організовують обіди свободи.

У святкових заходах беруть участь урядовці та члени королівської родини.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте офіційно дав старт «фестивалю визволення» і наголосив, що мир і свободу не можна сприймати як належне, адже український народ сьогодні виборює свою свободу.

“У День визволення ми як ніколи відчуваємо, навіть цього року більше, ніж в інші, який це привілей, що ми можемо жити тут вільно у мирі. Адже лише кілька годин літаком до України, де український народ виборює свою свободу”, - зазначив він.

У свою чергу міністр оборони країни Кайса Оллонгрен наголосила, що “Україна ставить нас перед фактом, що війна нікуди не поділася”.

Читайте також: Зеленський звернувся до народу Данії в річницю визволення від нацистів

Також, за її словами, ситуація в Україні показує, наскільки важливо на сьогодні мати потужні збройні сили.

“Сьогодні ми святкуємо нашу свободу, знаючи, що в Україні звучить не музика, а сигнали повітряної тривоги, ракетні удари та артилерійський обстріл. Просто зараз, у ці хвилини, народ України виборює свою свободу і цінності, які нас об'єднують... Історія вчить нас, що легше розпочати війну, ніж закінчити її”, - сказала вона.

Як повідомлялося, нацистські війська вторглись у Нідерланди 10 травня 1940 року. Через п'ять днів нідерландська армія капітулювала. Королева Вільгельміна та частина політиків виїхали до Лондона. Вони сформували уряд у вигнанні.

Навесні 1945 року у Нідерланди зі сходу увійшли військові частини Канади, Великої Британії та Польщі. 5 травня 1945 року Нідерланди було звільнено від нацистської окупації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-