В уряді Австрії не очікують швидкого приєднання України до ЄС

В уряді Австрії не очікують швидкого приєднання України до ЄС

Укрінформ
Австрія не виступає проти членства України у Євросоюзі, але це – тривалий процес, який не завершиться у найближчі 5-10 років.

Як передає Укрінформ, про це заявила в інтерв’ю APA австрійський міністр з питань Європи Каролін Едтштадлер.

"Що міністр закордонних справ (Александер Шалленберг. – Ред.) також хотів сказати, так це те, що, можливо, доведеться проявити творчий підхід до того, як наблизити Україну до західних цінностей", - заявила Едтштадлер, коментуючи заяву глави МЗС Австрії про можливі альтернативні шляхи приєднання України до ЄС.

Читайте також: Надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС стане сигналом кремлю - Кулеба

За її словами, міністр не мав на увазі відмову у членстві України в ЄС, як це могли сприйняти в Україні. "Україна, вочевидь, почула "ні" членству в ЄС, але це не малося на увазі і не є позицією Австрії", - заявила Едтштадлер.

Водночас, міністр з питань Європи вважає, що повноцінне членство України в ЄС – це "тривалий процес, до якого потрібно звикнути, якого точно не станеться в найближчі кілька років". На її думку, приєднання України до Євросоюзу "не досягти у найближчі п’ять-десять років". На цьому тлі вона також вказала на те, що "деякі держави Західних Балкан чекали наступного кроку десятиліттями". І для України тут не може бути прискореної процедури.

В інтерв’ю Едтштадлер також заявила, що з розумінням ставиться до постачання зброї Україні країнами Заходу. На її переконання, без цих поставок України вже могло б не бути, а росія вже могла б націлюватися на наступну європейську країну.

"Якби тут не було підтримки України поставками зброї, то України вже не існувало б. І тоді був би вже наступний кордон, і він, можливо, став би наступною ціллю путіна в його прицілі. Ось чому з точки зору Європи необхідно підтримувати постачання зброї. Для Австрії просто несумісно через нейтралітет постачати зброю", - заявила Едтштадлер.

Водночас, вона вказала на те, що Австрія робить внесок у вигляді надання Україні гуманітарної підтримки, захисного спорядження і, зрештою, прийому переміщених осіб.

Як повідомлялося, глава МЗС Австрії Александер Шалленберг на саміті європейських медіа в Лех-ам-Арльберзі поставив під сумнів необхідність надання Україні повноцінного членства у Євросоюзі. За словами Шалленберга, для приналежності до Європи Україні нібито необов’язково ставати повноцінним членом ЄС, а "зв'язок з ЄС" може бути і через окремі "спеціальні пропозиції". При цьому, глава австрійського МЗС вказав на те, що є держави Західних Балкан, які проходили значно довший шлях до кандидатства.

У МЗС України заявили, що розчаровані такими заявами Шалленберга, вважаючи їх "стратегічно недалекоглядними та такими, що не відповідають інтересам об’єднаної Європи".

Між тим, заява глави МЗС Шалленберга, який представляє "Австрійську народну партію" (ÖVP), щодо європейських перспектив України викликала дискусію серед самого австрійського політикуму. Зокрема, у партії "Зелені", яка є партнером ÖVP в урядовій коаліції, не підтримали висловлювання Шалленберга, який поставив під сумнів необхідність повноцінного членства України в ЄС. Так, речниця "Зелених" з питань зовнішньої політики Ева Ернст-Дзідзич заявила , що "нашою метою має бути те, щоб Україна стала повноправним членом (у Євросоюзі – ред.)".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-