Рішення про нейтральний статус України має ухвалюватися на референдумі – Зеленський

Рішення про нейтральний статус України має ухвалюватися на референдумі – Зеленський

Укрінформ
Набуття Україною нейтрального статусу можливе лише за умови надання серйозних гарантій безпеки з боку конкретних країн. Також ці гарантії має прийняти росія. Після чого вони будуть винесені на референдум, і остаточне рішення ухвалюватиме український народ.

Про це Президент Володимир Зеленський сказав в інтерв'ю телеканалу Al Arabiya, відповідаючи на запитання про можливий нейтральний статус України та неприєднання до НАТО, якщо це допоможе припиненню війни, передає Укрінформ з посиланням на переклад Посольства України в ОАЕ.

«Щодо бажання росії про нейтральний статус України, якщо це буде одним з пунктів домовленостей про завершення війни, то ми готові розглянути цей нейтральний статус для України. Однак за умови, що будуть гарантії безпеки з боку конкретних країн, щоб це не були порожні домовленості. І якщо це будуть серйозні домовленості, і вони нададуть безпекові гарантії, і росія це прийме, то вони будуть винесені на референдум, і українське суспільство прийме відповідне рішення», – сказав Зеленський.

Президент зауважив, що окрім нейтрального статусу є інші питання, зокрема питання звільнення тимчасово окупованих територій, яке теж потребує обговорення.

За його словами, з кінця 2019 року – зустрічі у нормандського формату – він більше не мав жодних розмов з президентом рф путіним.

Читайте також: Зеленський: росія щодня робить речі, які виключають будь-яку адекватність

Як раніше Президент України заявляв в інтерв’ю CNN, Україна не віддасть свої території на сході країни, щоб закінчити війну з росією.

Водночас Зеленський вважає, що найактуальнішими питаннями переговорів з росією є гарантії безпеки, нейтральний статус України, доля ОРДЛО й Криму.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-