Шмигаль на зустрічі з Гутеррешем закликав ООН активніше включатися в питання евакуації

Шмигаль на зустрічі з Гутеррешем закликав ООН активніше включатися в питання евакуації

Фото, відео
Укрінформ
Уряд України закликає ООН активніше включатися в питання безпечної евакуації людей.

Про це йшлося на зустрічі Прем’єр-міністра України Денис Шмигаль з Генеральним секретарем Організації Об’єднаних Гацій Антоніу Гутеррешем, передає Укрінформ із посиланням на Урядовий портал.

Шмигаль наголосив, що ООН має взяти лідерство у припиненні війни й пом’якшенні її наслідків. Він закликав Організацію активніше включатися в питання розблокування відкриття гуманітарних коридорів для безпечної евакуації цивільних з тимчасово окупованих територій.

«Ситуація в Маріуполі потребує негайного втручання», — наголосив Прем’єр-міністр.

На його переконання, ООН має вжити усіх можливих заходів впливу на росію для дотримання нею домовленостей із забезпечення гуманітарних коридорів для евакуації людей на підконтрольні Україні території, щоб запобігти депортації українців у рф.

Своєю чергою Гутерреш запевнив, що ООН підтримуватиме українців і надалі та планує потроїти ресурси допомоги. За його словами, Організація докладає всіх зусиль для евакуації людей, зокрема з заводу «Азовсталь» у Маріуполі.

Під час зустрічі Шмигаль наголосив, що Україна не полишає спроб припинити війну дипломатичним шляхом, проте ворог вдається до крайніх форм тероризування населення.

«Відчуваючи неспроможність зруйнувати національну єдність України, ворог переходить до актів геноциду на тимчасово окупованих територіях. Україна й далі наполягатиме на тому, щоб Міжнародний кримінальний суд виніс відповідні рішення щодо злочинів, які здійснює армія рф в Україні», — зазначив глава уряду.

Читайте також: Мир в Україні має бути встановлений згідно зі статутом ООН – Гутерреш

Він зауважив, що економічні втрати України через війну щодня зростають, і важливо якнайшвидше розпочати відновлення інфраструктури на визволених територіях. Шмигаль закликав ООН долучатися до цього процесу, зокрема надати технічну підтримку в розмінуванні.

Прем’єр-міністр подякував ООН за підтримку українських біженців та внутрішньо переміщених осіб. Він зауважив, що Україна започаткувала програми підтримки людей і продовжує працювати над наступними.

Як повідомлялося, Генсек ООН 27 квітня прибув до України після відвідання москви, де зустрівся з кремлівським лідером володимиром путіним.

Після зустрічі путіна та Гутерреша речник Генсека ООН сказав, що путін нібито погодився на залучення структур ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста до евакуації цивільних із заводу «Азовсталь» у Маріуполі. Гутерреш запропонував створити гуманітарну контактну групу у складі представників росії, України та ООН «для пошуку можливостей відкриття безпечних коридорів із локальним припиненням бойових дій, а також для гарантії того, що вони справді ефективні».

27 квітня прессекретар президента росії дмитро пєсков спростував інформацію ООН про домовленість із рф про спільну з МКЧХ участь в евакуації мирних жителів з «Азовсталі».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-