Справа про держзраду Медведчука і Козака має піти до суду в травні

Справа про держзраду Медведчука і Козака має піти до суду в травні

Укрінформ
Справа щодо державної зради, у якій фігурують народні депутати Віктор Медведчук і Тарас Козак, може зайти до суду у травні.

Про це у ефірі українських телеканалів заявила генпрокурор Ірина Венедіктова, передає кореспондент Укрінформу.

Вона нагадала, що наразі по Медведчуку є кілька справ, зокрема справа, за якою ще у травні минулого року нардепу оголосили підозру за статтями 111 (державна зрада) і 438 (воєнні злочини) ККУ.

«Це якраз про розграбування Криму, і про нові проєкти, зокрема, проєкт«Промінь», (який планувався – ред.) для того, щоб сюди заходили ця «руська культура» і цей «руський мир». Тому я наразі дивлюся на хронологію розвитку цих подій, і у принципі дуже радію тому, як ми просунулися. Тут слідство у нас закінчено, наразі (триває - ред.) ознайомлення з матеріалами сторони захисту, ми ж цивілізована держава. У травні ця справа зайде до суду, і ми будемо учасниками суду», - уточнила генпрокурор.

Читайте також: кремль не розглядає можливості обміну Медведчука на українських військових

За словами Венедіктової, у іншій справі, по вугіллю, слідство ще триває, і там правоохоронці рухаються.

«І ще кілька справ (щодо Медведчука – ред.), про які я потім пізніше розкажу», - уточнила вона.

Як повідомлялося, генпрокурор 11 травня 2021 року підписала повідомлення про підозру депутатам від ОПЗЖ Медведчуку і Козаку у держзраді та замаху на розграбування національних ресурсів у Криму.

Читайте також: Раді пропонують позбавити мандатів Медведчука, Козака та Рабіновича

Слідство вважає, що Медведчук домовлявся з державою-агресором для перереєстрації родовища "Глибока" в Чорному морі за 75 км від Феодосії і видобутку корисних копалин, які є національним ресурсом України.

Окрім цього, Медведчука підозрюють у держзраді (передання агресору секретної інформації про військовий підрозділ ЗСУ).

Читайте також: В ОП вважають, що рф хоче позбутися «перспективних» суб'єктів типу Медведчука

Печерський районний суд Києва 13 травня 2021 року обрав Медведчуку запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту та зобов'язав його носити засіб контролю - електронний браслет.

Козака суд оголосив у розшук.

20 серпня 2021 року Венедіктова заявила про завершення слідства у справі про державну зраду народних депутатів від «Опозиційної платформи - За життя» Віктора Медведчука і Тараса Козака.

Читайте також: Данілов розповів про роль «сірого кардинала» Медведчука в Україні

27 лютого 2022 року стало відомо, що Медведчук, підозрюваний у держзраді та сприянні діяльності терористичної організації, втік з-під домашнього арешту.

12 квітня внаслідок спецоперації, проведеної Службою безпеки України, Медведчука було затримано. Личаківський районний суд Львова обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Також Личаківський райсуд заарештував 154 об'єкти рухомого і нерухомого майна Медведчука та його дружини Оксани Марченко.

Президент Володимир Зеленський запропонував росії обміняти Віктора Медведчука на українських громадян, які перебувають у російському полоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-