Росія як газовий монстр починає рухатися до свого кінця - Клімкін

Росія як газовий монстр починає рухатися до свого кінця - Клімкін

Укрінформ
Рішення Газпрому припинити постачання газу до Польщі та Болгарії повернеться до Росії бумерангом.

Як передає Укрінформ, таку думку висловив у Фейсбуці ексміністр закордонних справ Павло Клімкін.

«Тепер всім зрозуміло: РФ більше не надійний постачальник, як вони вдавали з 70-х років минулого століття… Намагання "нагнути" країни ЄС на оплату газу в рублях не працюватиме, рублі Кремль хай залишить собі», - зазначив він.

Дипломат також привернув увагу до того, що Кремль почав глузувати з ЄС, прямо натякаючи, що там будуть відбирати транзитний газ із газогонів.

У цьому контексті Клімкін нагадав, що у 2006 та 2009 роках росіяни так само намагалися звинувачувати Україну в несанціонованому відборі газу. На його переконання, в ЄС такого не пробачать.

«Росія як газовий монстр починає рухатися до свого кінця: газ ще важіль, але вже не "енергетична зброя". Головне: в ЄС вже турбуються, але вже не бояться зупинки поставок. Євросоюз злізає з газової голки і починає лікуватися від залежності. Завдяки нам – Україні», - зауважив ексміністр.

Читайте також: Австрія не платить за газ рублями, це російський фейкНегаммер

Як повідомляв Укрінформ, російський монополіст Газпром повністю призупинив постачання газу болгарській компанії «Булгаргаз» та польській PGNiG у зв'язку з несплатою в рублях.

26 квітня представник уряду Польщі зі стратегічної енергетичної інфраструктури Петро Наїмський заявив, що Варшава не має наміру оплачувати газ у рублях.

Міністерство економіки Болгарії вважає, що росія запропонувала платити за газ на умовах, які суперечать контракту та створюють «значні ризики для Болгарії, у тому числі здійснення платежів без отримання будь-яких постачань газу з російської сторони».

1 квітня президент росії володимир путін особливим Указом зобов'язав вести розрахунки за газ тільки в рублях з країнами, які уряд росії визнав «недружніми» за їхню позицію щодо повномасштабного російського вторгнення 24 лютого в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-