Румунія підтримує санкційний тиск на рф - Стефанчук

Румунія підтримує санкційний тиск на рф - Стефанчук

Укрінформ
Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся з делегацією Румунії на чолі з прем’єр-міністром Ніколає Чуке, щоб обговорити питання подальшої військової допомоги, економічної безпеки та післявоєнної реконструкції Української держави.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на секретаріат Голови Верховної Ради.

На думку спікера українського парламенту, візит делегації Румунії до України є надзвичайно своєчасним проявом солідарності з українським народом.

Голова ВР відзначив, що Румунія підтримує санкційний тиск на російську федерацію, надає гуманітарну допомогу Україні, опікується українцями, які знайшли там тимчасовий прихисток, а також забезпечує функціонування на румунській території хабу для підтримки України та українського народу.

Читайте також: Рада не змінюватиме Конституцію в частині вступу України до НАТО – Стефанчук

«Не менш важливою є активна роль Румунії в рамках міжнародних процесів із засудження та притягнення до відповідальності російської сторони за злочини проти людяності та акти геноциду», — додав спікер українського парламенту.

Стефанчук підкреслив, що варто поглибити співпрацю з Румунією в частині передачі Україні важкого військового озброєння та підтримки українського експорту. Окрім цього, він зауважив, що розраховує на активну участь Румунії в процесах післявоєнної відбудови України.

Читайте також: «Ці прізвища вже з'являлися в пресі»: Стефанчук розповів про депутатів, які втекли за кордон

Голова ВР подякував румунським політикам за приєднання до спільного звернення міжнародних партнерів до Міжнародного кримінального суду щодо розслідування злочинів геноциду проти українців.

У цьому контексті він нагадав про ухвалення постанови «Про Заяву Верховної Ради України «Про вчинення російською федерацією геноциду в Україні» й попросив Румунію вжити необхідних заходів на парламентському рівні, аби визнати дії рф щодо України актом геноциду.

«Україна дуже цінує та ніколи не забуде про ту допомогу, яку отримала від братніх народів <…> Українці вміють давати відсіч агресору і цінують ту підтримку, яку отримали в найскладніший час», — наголосив Стефанчук.

Читайте також: Воєнний стан, трофейна техніка, зміни до бюджету: Стефанчук підписав рішення Ради

Своєю чергою, румунський прем’єр-міністр запевнив, що на всіх рівнях – президент Румунії, парламент, уряд, громадяни — усі солідарні з українцями. Він засудив вбивства й зазначив, що винні мають бути притягнені до відповідальності. За його словами, «росія робить усе можливе, щоби перемалювати карти Європи та світу, і не бере до уваги міжнародні правила».

Чуке також наголосив, що від початку війни Румунія допомагала біженцям з України: надала житло, медичні послуги, право на працю, можливість навчатися в румунських школах. Крім того, румунська сторона сприяє українському експорту.

Читайте також: Стефанчук обговорив із Мішелем протидію злочинним діям кремля

Водночас голова палати депутатів парламенту Румунії Марчел Чолаку заявив, що солідарність румунського народу має бути зміцнена й на рівні меншин в Україні та Румунії.

Як повідомлялося, 26 квітня до Києва прибула делегація Румунії на чолі з прем’єр-міністром Ніколає Чуке.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-