Кислиця розкритикував Радбез ООН за безпорадність щодо кризи через вторгнення рф

Кислиця розкритикував Радбез ООН за безпорадність щодо кризи через вторгнення рф

Укрінформ
Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця розкритикував Радбез ООН за безпорадність у вирішенні кризи, спричиненої російським вторгненням в Україну.

Про це передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

З січня Радбез провів понад десяток зустрічей, присвячених російській агресії проти України, зазначив він. «Ми всі цінуємо свій час, тому дозвольте запитати вас: як наші зустрічі впливають на того, хто посідає місце в Радбезі, передбачене Статутом ООН для іншого суб'єкта, якого вже не існує?» - сказав Кислиця, маючи на увазі положення про те, що постійним членом РБ визначено срср, а не росію.

Також Кислиця підкреслив, що ці засідання не впливають ні на безпеку, ні на гуманітарну ситуацію в Україні.

Читайте також: Кулеба: росія має почути Генсека ООН і припинити війну

При цьому він підкреслив важливість надання допомоги Україні на двосторонньому рівні.

«Невже ви готові звести роль Ради Безпеки у вирішенні найтяжчої безпекової кризи на європейському континенті від часів Другої світової війни тільки до обговорень?» - запитав постпред.

Він «наполегливо закликав» Радбез «серйозно зайнятися розв’язанням проблеми сумнівної присутності росії в цьому залі, яка перешкоджає виконанню Радою її головного обов'язку – підтримання міжнародного миру та безпеки».

Читайте також: ООН зафіксувала 2 104 смерті цивільних українців із початку повномасштабного вторгнення рф

За словами Кислиці, нездатність РБ впливати на війну росії проти України зумовлена тим, що «Рада Безпеки продовжує вдавати, ніби росія є повноправним та легітимним постійним членом».

На його переконання, роль цього органу не зміниться, «якщо відповідь не буде знайдена найближчим часом».

Відповідно до статті 23 Статуту ООН, Рада Безпеки складається з 15 членів Організації. Китай, Франція, СРС, Велика Британія та США є постійними членами, росії серед них немає. Водночас рф займає місце постійного члена, вважаючи себе продовжувачкою радянського союзу.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок Рада Безпеки ООН обговорила гуманітарну ситуацію в Україні, спричинену російським вторгненням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-