МЗС України засуджує проведення росією «президентських виборів» на окупованій території Грузії

МЗС України засуджує проведення росією «президентських виборів» на окупованій території Грузії

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує проведення росією т.зв. «президентських виборів» на окупованій території Цхінвальського регіону/Південної Осетії в Грузії 10 квітня.

Про це йдеться у заяві МЗС, повідомляє Укрінформ.

Зовнішньополітичне відомство підкреслило, що незаконні «вибори» мають на меті легітимізувати окупацію частини суверенної території Грузії з боку рф і суперечать міжнародному праву та не мають жодних правових наслідків.

Проведення росією незаконного голосування на окупованих грузинських територіях на тлі продовження вторгнення російської армії на територію України, на переконання МЗС, може призвести до суттєвого загострення безпекової ситуації в регіоні Чорного моря та створення подальшого підґрунтя для розв’язання нової агресії проти Грузії.

«Україна незмінно підтримує суверенітет та територіальну цілісність Грузії в межах її міжнародно визнаних кордонів. рф має виконати положення Угоди про припинення вогню від 12 серпня 2008 року та відкликати визнання т.зв. «незалежності» Абхазії, Цхінвальського регіону/Південної Осетії в Грузії, а також тимчасово окупованих територій в Донецькій та Луганській областях в Україні», - наголосило міністерство.

У МЗС переконані, що жорсткі санкції проти рф та їх неухильне дотримання сприятимуть якнайшвидшому відновленню територіальної цілісності як Грузії, так і України.

Також Київ закликає міжнародну спільноту посилити санкційний тиск на Росію, аби притягнути її до відповідальності за грубі порушення Статуту ООН та інших норм міжнародного права.

Читайте також: росія перекинула до України війська з окупованих територій Грузії

Як повідомлялося, Південна Осетія та Абхазія непідконтрольні уряду Грузії з 1991 і 1992 року відповідно. В результаті російсько-грузинської п'ятиденної війни 2008 року росія завершила окупацію Абхазії та Південної Осетії й визнала утворення на цих територіях самопроголошених "республіки". Уряд в Тбілісі у відповідь розірвав дипломатичні відносини з Москвою, а Південну Осетію та Абхазію оголосив "окупованими територіями". У документах ООН ці райони розглядаються як невіддільна територія Грузії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-