Пристайко закликав НАТО відігравати більш активну роль в Чорному морі

Пристайко закликав НАТО відігравати більш активну роль в Чорному морі

Укрінформ
Посол України у Великій Британії Вадим Пристайко закликав НАТО та інші міжнародні сили відігравати більш активну роль у Чорному морі.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на The Guardian.

«Ми повинні розблокувати Чорне море. росіяни блокують для нас море… Воно потрібне нам для того, щоб в Україну надходила гуманітарна допомога. А насправді воно нам потрібне для того, щоб український експорт - в основному зернових, міг виходити за межі країни», - сказав посол в ефірі телеканалу Sky News.

За його словами, Україна відповідає за значну частину продовольчої безпеки в усьому світі.

«Багато країн Африки харчуються завдяки українському зерну. І це зерно застрягло в наших елеваторах, його не можна експортувати, його не можна нікуди відправити», - додав він.

Читайте також: Відновити експорт в умовах війни: складно, але життєво необхідно

Пристайко припустив, що розміщення кораблів НАТО в Чорному морі не буде великою зміною поточної політики.

«Кораблі НАТО в Чорному морі. Їм раді в нашому морі. І є члени НАТО. Три основні члени Альянсу перебувають у цьому басейні: Туреччина, Румунія і Болгарія. Так що вони вже там. У цьому немає нічого страшного. Нам потрібно, щоб хтось зміцнив зусилля, так, щоб вони приїхали і були запрошені в Одесу, на весь шлях туди», - сказав Пристайко.

Як повідомляв Укрінформ, перша заступниця держсекретаря США Венді Шерман під час засідання Ради Безпеки ООН заявила, що військово-морські сили рф блокують у Чорноморському регіоні понад 90 цивільних суден, призначених для перевезення зерна та іншого продовольства.

Читайте також: Зеленський просить ЄС і Норвегію закрити порти для російських суден

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють і знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.

Європейський Союз, США, інші країни застосували потужні санкції проти росії як країни-агресора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-