Міністри закордонних справ НАТО обговорять ситуацію в Україні з Кулебою

Міністри закордонних справ НАТО обговорять ситуацію в Україні з Кулебою

Укрінформ
У Брюсселі розпочався другий день роботи Північноатлантичної Ради на рівні міністрів закордонних справ, головною темою якої є наслідки неспровокованої війни росії проти України.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, сьогодні міністри НАТО зустрінуться з керівником зовнішньополітичного відомства України Дмитром Кулебою, щоб з перших рук отримати інформацію про боротьбу України та її Збройних Сил проти російського вторгнення, а також шляхи подальшої підтримки для України у реалізації її права на самооборону, включаючи постачання зброї, як легких протитанкових та протиповітряних систем, так і важчого військового обладнання.

«До нас приєднається міністр (Дмитро) Кулеба. Важливо, що ми отримаємо таку можливість прямого контакту з ним, щоб обговорити разом можливий шлях вперед. До нас також приєднаються інші партнери – міністри закордонних справ Грузії, Фінляндії, Швеції, Європейського Союзу, а також наші партнери з Тихоокеанського регіону - з Австралії, Нової Зеландії, Японії та Південної Кореї», - заявив перед початком зустрічі міністрів Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Він наголосив, що Україна потребує надання термінової військової допомоги, і союзники по НАТО продовжують надавати Україні таку допомогу, включаючи постачання різних систем озброєння та військового обладнання. За його словами, щойно Конгрес США ухвалив рішення виділити більше коштів на поставки протитанкові системи, і це лише один приклад того, як союзники реагують на такі термінові потреби України.

Читайте також: НАТО час змінити підхід до росії - МЗС Британії

Єнс Столтенберг зауважив, що ситуація навколо російського вторгнення в Україну продовжує розвиватися, російські загарбники проводять передислокацію та переоснащення своїх військ та готують новий наступ на Донбасі. Сьогодні міністри НАТО почують від міністра Кулеби інформацію про першочергові потреби України для організації спротиву такого наступу.

При цьому керівник НАТО не став конкретизувати, які саме системи озброєння отримає Україна від країн-союзниць.

«З початку російського вторгнення союзники наростили таку підтримку… Я не буду вдаватися у деталі, які саме системи та озброєння надають союзники, але я можу сказати, що загальний обсяг того, що роблять союзники (для України) є дуже значним, і він включає певні важчі системи», - підкреслив Єнс Столтенберг.

Читайте також: Кулеба: Зброя для України – головна тема зустрічі з генсеком НАТО

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі триває дводенна зустріч міністрів закордонних справ НАТО, які обговорять поточну безпекову ситуацію у зв’язку із неспровокованою агресією росії проти України. Міністри розглядають також питання щодо зміцнення оборони Альянсу та формування його нової Стратегічної концепції з урахуванням поточних подій та російської агресії.

24 лютого 2022 року росія неспровоковано напала на Україну та без жодних підстав розпочала жорстоку війну, проводячи масовані обстріли та бомбардування мирних міст і селищ, руйнуючи цивільну інфраструктуру та житлові райони. На тимчасово окупованих територіях Київської області та інших регіонах України російські загарбники влаштували терор та мародерство, масовано вбивали та катували мирних жителів.

НАТО продовжує надавати Україні суттєву фінансову, гуманітарну та військову підтримку у реалізації права країни на самооборону проти російської агресії. В той самий час, союзники по Альянсу не мають наміру надсилати в Україну свої війська або літаки, для уникнення прямого зіткнення між НАТО і росією, що могло б призвести для ще більш руйнівних наслідків як для України, так і для всієї Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-