Під дулом автомата не можна диктувати умови - Зеленський

Під дулом автомата не можна диктувати умови - Зеленський

Укрінформ
Починати мирний процес у війні можна тільки після припинення вогню, стовідсоткового виведення російських військ та отримання гарантій безпеки від країн-гарантів.

Як передає Укрінформ, про це заявив Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю CBS, відповідаючи на запитання чи погодиться Україна на щось менше, ніж повне виведення всіх російських військ з території країни.

«Це той мінімум, з якого ми повинні починати, починати деокупацію - це стовідсоткове виведення військ. Виведення як мінімум до тих точок, до тих умовних кордонів, які були до 24-го числа, до повномасштабного вторгнення з боку російської федерації. Щоб вирішувати інші питання щодо деокупації наших територій, щоб вирішувати інші питання як жити далі, треба вирішити як жити зараз, як спілкуватись далі, треба знайти про що ми в цілому можемо говорити сьогодні. Тому я не можу навіть зустрічатись під пострілами. Тому припинення вогню, потім – можлива зустріч з президентом рф», - наголосив Зеленський.

За словами глави держави лише після припинення вогню, отримання гарантій безпеки та виведення російських військ можна переходити до питання щодо закінчення війни.

«Коли ми обговоримо важливий момент щодо гарантій безпеки і позаблоковості нашої держави, але на рівні того, що у нас буде залишатися наш суверенітет, наша міцна армія, і якщо порушиться цей договір, ми зможемо себе захистити. Для нас це дуже важливо. Коли ми проговоримо структуру цього питання, тоді повинні бути виведені війська з наших територій», - заявив Зеленський, додавши, що лише після виведення російських військ всім країнам, які надають гарантії безпеки, можна сідати за стіл переговорів та обговорювати умови миру.

«Тому що як ми уявляємо собі - стоять танки на нашій території, а лідери провідних держав зустрічаються і домовляються про гарантії безпеки? Так не може бути. Під дулом автомата не можна диктувати нам умови. Тоді це не договір, це знов-таки ультиматум. Це те, з чого починала росія цю війну», - зазначив Зеленський.

24 лютого президент росії володимир путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан, оголошено загальну мобілізацію, країна дає відсіч загарбникам.

Також Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-