МЗС відреагувало на спроби Сіярто заробити політичні дивіденди на Україні

МЗС відреагувало на спроби Сіярто заробити політичні дивіденди на Україні

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України відкидає спроби глави МЗС Угорщини Петера Сійярто втягнути Київ у внутрішньополітичну боротьбу напередодні парламентських виборів.

Про це заявив речник МЗС Олег Ніколенко у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Категорично відкидаємо спроби Петера Сійярто втягнути Україну у внутрішньополітичну боротьбу в Угорщині. Аморально спекулювати на горі українців задля отримання політичних дивідендів напередодні парламентських виборів», - наголосив Ніколенко.

За його словами, Київ не втручається і не втручатиметься у внутрішні справи Угорщини, а оцінку діям угорських політиків зрештою дадуть угорський народ та історія.

У МЗС також закликали керівництво Угорщини залишити в минулому стрімке зближення з росією та усвідомити очевидний факт: без миру та безпеки в Україні не буде миру та безпеки в Угорщині.

«Відмова прем’єр-міністра Орбана надавати повну підтримку Україні сьогодні - це не запобігання втягуванню Угорщини у війну, а навпаки - запрошення Росії до подальшої агресії вглиб території Європи», - зауважив Ніколенко.

У МЗС розраховують, що Будапешт сприятиме єдності в ЄС та НАТО задля припинення війни рф проти України, та підкреслюють, що росія не має отримувати більше простору для продовження її звірств проти українського народу та руйнування європейської безпеки.

Раніше глава угорської дипломатії Петер Сіярто висловив обурення через підтримку опозиціонером Петером Маркі-Заєм акції у Будапешті у пам’ять про загиблих унаслідок російського авіаудару по Драмтеатру в Маріуполі.

«Цим він дав зрозуміти, що вони вже погодилися. Домовилися, що якщо урядом в Угорщині керуватимуть ліві, вони негайно проголосують за санкції щодо газу й нафти та негайно почнуть постачання зброї в Україну", - заявив Сіярто.

Як повідомлялося, 27 березня на березі Дунаю виклали 300 пар ношеного взуття в пам’ять про щонайменше 300 загиблих від авіаудару рф по Драматичному театру в Маріуполі.

Парламентські вибори в Угорщині пройдуть 3 квітня. Чинний прем'єр-міністр Віктор Орбан, який балотуватиметься на них, заявив, що не підтримає санкції Європейського Союзу на імпорт енергоносіїв. Окрім того, Угорщина відмовляється надати Україні зброю для боротьби з агресором і навіть не дозволила транспортувати своєю територією озброєння, які надають інші держави. Також Будапешт виступає проти швидкого надання Україні членства в ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-