Вища рада правосуддя закликала виключити рф зі складу ООН та ОБСЄ

Вища рада правосуддя закликала виключити рф зі складу ООН та ОБСЄ

Укрінформ
Вища рада правосуддя звернулася до верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет та до директора Бюро з демократичних інституцій та прав людини ОБСЄ Маттео Мекаччі з проханням негайно ініціювати питання про виключення російської федерації зі складу організацій.

Як передає Укрінформ, про це інформують у Вищій раді правосуддя.

“Ми звертаємося до Управління верховного комісара ООН та до БДІПЛ ОБСЄ: негайно ініціювати питання про виключення російської федерації зі складу ОБСЄ! Вважаємо, що рішення щодо виключення рф матиме позитивний характер, оскільки країна-агресор, яка не поділяє демократичні європейські цінності та не дотримується норм міжнародного права, не може бути членом ООН та ОБСЄ”, - наголосили у ВРП.

Зазначається, що відповідні листи за підписом виконувача обов’язків голови ВРП Віктора Грищука направлені до вказаних організацій.

ВРП наголошує, що агресивна загарбницька поведінка росії не сумісна з принципами та цінностями міжнародних організацій, які керуються правом та націлені на збереження миру у світі.

Зокрема зазначається, що норми міжнародного гуманітарного права та норми міжнародного права у сфері прав людини передбачають, що всі сторони конфлікту повинні робити все від них залежне для гарантування того, що цивільне населення та поранені можуть бути переміщені з місця небезпеки, а також їм має бути надано швидкий та безперешкодний доступ до медичного обладнання та персоналу, так само як їжа та одяг для немовлят та маленьких дітей.

“Попри ці та всі інші міжнародні документи, за час війни, яку розпочала Росія та яка триває вже цілий місяць, на території нашої країни було зруйновано більше тисячі житлових будинків, сотні навчальних закладів, обірвано понад три тисячі життів звичайних українців, зокрема 136 дітей. З початку бойових дій, за даними Генерального штабу ЗСУ, окупанти випустили 467 ракет наземного та морського базування, провели 1 804 авіаційних нальоти. За час війни, яку розв’язала росія проти України, по українських містах завдано понад 1100 ракетних ударів. Це в 11 разів більше, ніж у війні у Сирії. На сьогодні ця кількість лише зростає”, - підкреслили у ВРП.

Наголошується, що окупанти хаотично розстрілюють українські міста і 90% цих обстрілів здійснюються щодо невійськових об’єктів.

“Ракети скеровуються на звичайні торгівельні центри у Києві та житлові будинки. Від початку повномасштабного вторгнення в Києві було пошкоджено 87 житлових будинків, 10 приватних садиб, 12 шкіл і шість дитячих садочків. У Херсоні була відкрита стрілянина по людях, які вийшли на мітинг проти окупації. У Миколаєві російські загарбники розбомбили психіатричну лікарню. Внаслідок щоденних бомбардувань та обстрілів пошкоджено 548 закладів освіти. 72 з них зруйновано повністю. Це понад 220 шкіл, 155 дитячих садочків”, - ідеться в повідомленні.

У ВРП наголошують, що російські військові, порушуючи численні міжнародні конвенції, продовжують здійснювати напади на медичні заклади. Зокрема, вбито 6 українських медиків, ще 16 - отримали поранення. Також росіяни обстріляли 135 лікарень, 9 з яких зруйновано вщент. Окрім того, під обстріли потрапили 43 автомобілі швидкої допомоги.

Попри ці звірства, росія залишається членом поважних міжнародних організацій, акцентує ВРП.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок широкомасштабного вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-