ЄС закликає росію негайно вивести війська з України

ЄС закликає росію негайно вивести війська з України

Укрінформ
Глави держав та урядів ЄС після обміну поглядами з Президентом Сполучених Штатів Джо Байденом оприлюднили висновки щодо військової агресії рф проти України, закликавши до її зупинення і негайного виведення всіх російських військ.

Як повідомляє Укрінформ, відповідний документ, прийнятий після тривалого обговорення між лідерами країн ЄС і США, був оприлюднений в ніч з 24 на 25 березня 2022 року на сайті Європейської Ради.

«Російська агресивна війна проти України суттєво порушує міжнародне законодавство та спричиняє чисельні втрати життів та поранення серед цивільного населення. Росія спрямовує атаки проти цивільного населення та проти цивільних об’єктів, включаючи лікарні, медичні установи, школи та місця притулку. Ці військові злочини мають бути зупинені негайно. Винні (у цих злочинах - ред.), разом із їх помічниками, будуть притягнуті до відповідальності, відповідно до міжнародного законодавства», - йдеться у першій частині висновків Європейської Ради, яка цілком присвячена агресії росії проти України.

Як зазначається в документі, облога Маріуполя та інших українських міст, як заборона з боку російських військ у забезпеченні гуманітарного доступу до цих міст, є неприйнятними. Російські війська мають негайно надати гуманітарний прохід до інших частин України, а також надати доступ для доставки гуманітарної допомоги в Маріуполь та у інші міста, що перебувають під російською облогою.

Європейська Рада закликала росію негайно гарантувати безпечний прохід для цивільних, які опинилися в пастці в інших зонах бойових дій, у будь-якому напрямку за вибором цих людей, негайно звільнити всіх заручників, надати безперервний гуманітарний доступ та встановити гуманітарні коридори. Європейська Рада закликала Росію повною мірою поважати власні зобов’язання, відповідно до міжнародного законодавства, включаючи міжнародне гуманітарне право, та виконати нещодавнє рішення Міжнародного Суду (про зупинення війни та виведення всіх військ з території України – ред.).

Європейська Рада вимагає від росії негайно зупинити військову агресію на території України, негайно та безумовно вивести всі сили та військове обладнання з усієї території України, і повною мірою поважати суверенітет, незалежність та територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

«Європейський Союз стоїть поряд з Україною та її народом, та підтверджує Версальську Декларацію, яка визнає європейські прагнення та європейський вибір України, як це відображено в Угоді про асоціацію. Європейська Рада підтверджує своє доручення Європейській Комісії представити свою думку щодо цього питання, відповідно до положень Угод ЄС», - йдеться у документі.

Як зазначається, Європейський Союз і надалі надаватиме Україні скоординовану політичну, фінансову, матеріальну та гуманітарну підтримку.

На цей час Європейський Союз ухвалив суттєві санкції, які вчиняють масивний ефект на росію і білорусь, готовий закрити всі прогалини та покарати існуючи та ймовірні спроби обійти санкції, а також готовий просуватися далі до застосування подальших скоординованих та жорстких санкцій проти росії й білорусі, щоб ефективно скоротити російську здатність продовжувати цю агресію. Європейська Рада закликала всі країни приєднатися до цих санкцій. Будь-які спроби обійти ці санкції або допомогти росії іншим шляхом мають бути зупинені.

Лідери країн ЄС і США констатували, що російська військова агресія проти України примусила мільйони людей полишити свої домівки. Багато з них знайшли притулок і безпеку в Європейському Союзі, завдяки механізму тимчасового захисту. Європейська Рада наголосила, що у цьому контексті особлива увага має бути приділена потребам найбільш вразливих людей, а також заходам із запобігання та виявлення випадків торгівлі людьми. Європейська Рада висловила пошану всім громадянам, організаціям та урядам по всій Європі, які виявили солідарність з людьми, що рятуються від цієї вбивчої війни.

Європейська Рада визнала, що ця криза ставить значні виклики перед інфраструктурою та соціальними службами держав, що приймають біженців, особливо у державах, що мають спільний кордон з Україною.

Європейські лідери визнали всі зусилля, що вже були здійснені, щоб прийняти біженців, що рятуються від війни в Україні, та закликали всі країни-члени інтенсифікувати свої зусилля у дусі єдності та солідарності. Вониe доручили Європейській Комісії здійснити всі необхідні ініціативи для підтримки таких зусиль.

Європейська Рада також закликала до термінового завершення роботи над нещодавніми пропозиціями Європейської Комісії, що мають на меті допомогти країнам-членам, швидко мобілізувати необхідні для цього фонди ЄС, та надати пропозиції щодо посилення такої підтримки з боку Європейського Союзу. Лідери закликали країни-члени, за підтримки Європейської Комісії, розробити плани реагування на такі потреби у середньостроковій та довгостроковій перспективі.

«Європейський Союз має намір забезпечити продовження та безперервність постачання в Україну електроенергії та газу. Нещодавня синхронізація електричних мереж України й Молдови з мережею ЄС є видатним досягненням. Воно демонструє, що наше майбутнє віднині є взаємопов’язаним. Безпека атомних (енергетичних) установ має бути забезпечена, у тому числі, із залученням Міжнародного Агентства з Атомної Енергетики», - зазначається у висновках Європейської Ради.

Враховуючи руйнування та величезні втрати, що були спричинені Україні внаслідок російської військової агресії, Європейський Союз заявив про готовність надати підтримку уряду України для покриття його негайних потреб, а також, відразу після того, як російське вторгнення буде зупиненим, допомогти у відновленні демократичної України. У цьому контексті, Європейська Рада погодилася утворити Трастовий фонд солідарності з Україною, та запросила до участі в ньому своїх міжнародних партнерів. Європейська Комісія отримала доручення негайно розпочати цю роботу та продовжити надавати Україні технічну допомогу з метою імплементації необхідних реформ.

Європейська Рада закликала до організації міжнародної конференції у той час, який буде прийнятним для акумулювання коштів для Трастового фонду солідарності з Україною.

Європейська Рада також підтвердила зобов’язання підтримувати Республіку Молдову та її народ.

Як повідомлялося, 24 лютого 2022 року путінська росія розпочала неспровоковану масштабну війну проти України, розпочала бомбардування мирних міст та селищ, спричинила масові втрати та поранення серед мирного населення. В той час, як народ і Збройні Сили чинять запеклий спротив та завдають великих втрат агресору, більше 3,6 мільйона українців, переважно, жінки та діти, були вимушені шукати порятунку на території країн ЄС, який активував для них спеціальний механізм тимчасового захисту.

Вчора, 24 березня, тема кризи в Україні, що була спричинена агресією росії, а також її негайні та довгострокові наслідки для всієї системи європейської та світової безпеки, були обговорення на надзвичайній зустрічі Європейської Ради із запрошенням Президента США Джо Байдена.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-