Голови парламентів України і країн Балтії підписали заяву про об’єднання зусиль проти російської агресії

Голови парламентів України і країн Балтії підписали заяву про об’єднання зусиль проти російської агресії

Укрінформ
Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, Голова Саейму Латвії Інара Мурнієце, Спікер Сейму Литви Вікторія Чмілітє-Нільсен та Голова Рійгікогу Естонії Юрі Ратас підписали спільну заяву про об’єднання зусиль для припинення російської агресії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба апарату ВР.

Сьогодні в Києві відбулась зустріч голів парламентів України та країн Балтії. На зустрічі також були присутні перший заступник Голови ВР Олександр Корнієнко та заступниця Голови ВР Олена Кондратюк.

"Сьогодні перший місяць із моменту повномасштабної агресії російської федерації проти українського народу. І мені надзвичайно приємно, що в цей день наші друзі — спікери парламентів Литви, Латвії, Естонії поруч із нами. Ми разом, ми демонструємо свою єдність", — заявив Стефанчук.

Він подякував парламентам держав Балтії за чітку й послідовну позицію на підтримку України з першого дня війни.

Стефанчук наголосив, що парламенти цих країн першими стали на захист України. Він висловив вдячність за рішення, схвалені парламентами держав Балтії, з закликом до країн-членів ООН створити no-fly zone над Україною.

"Це є важливим елементом політичної підтримки України та українського народу. Особливо хочу відмітити дуже потужну за змістом Спільну заяву парламентів країн Балтії на підтримку членства України в ЄС. Україна також високо цінує створення парламентської мережі "Об’єднані для України" (U4U)", — зауважив Стефанчук.

На завершення зустрічі голови парламентів України, Естонії, Латвії та Литви підписали спільну заяву.

У заяві зокрема наголошується на необхідності прискорення членства України в Євросоюзі. Також її підписанти підтримують продовження політики відкритих дверей НАТО та закликають міжнародну спільноту негайно створити заборонену для польотів зону над Україною, щоб запобігти масовим жертвам серед мирного населення.

У заяві пропонується міжнародній спільноті ввести повне торгове ембарго проти Росії.

Автори документа закликаю ть країни збільшити постачання всієї зброї, необхідної Україні для перемоги у війні.

Крім того, голови парламентів України і країн Балтії заявляють, що воєнні злочини кремлівського режиму не повинні залишатися безкарними Міжнародним судом і Міжнародним кримінальним судом.

У заяві йдеться про необхідність почати думати про відбудову України вже зараз та виступати за комплексний план допомоги для відновлення економіки України.

Як повідомляв Укрінформ, Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль обговорив у Києві з головами парламентів Естонії, Латвії та Литви необхідність посилення санкцій проти росії.

Шмигаль закликав країни Балтії долучатися до відновлення України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-