Україна закликає лідерів ЄС, НАТО і Групи семи врятувати маріупольців від росії

Україна закликає лідерів ЄС, НАТО і Групи семи врятувати маріупольців від росії

Заява
Укрінформ
Російська армія примусово депортує тисячі маріупольців, аби використати їх як заручників для політичного тиску на Україну.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ у Фейсбуці.

У зовнішньополітичному відомстві акцентували, що російська федерація розпочала новий етап терору проти міста Маріуполь – вцілілих під бомбардуваннями російської авіації та обстрілами артилерії мешканців нині намагаються примусово депортувати на територію РФ. В особливій небезпеці опинилися 15 тисяч мешканців Лівобережного району Маріуполя, яких російські окупанти нині силоміць змушують виїхати на російську територію.

«За наявною інформацією, російська армія примусово депортувала до російських фільтраційних таборів вже близько 6 тисяч маріупольців, аби використати їх як заручників для політичного тиску на Україну», - заявили в МЗС.

Українські дипломати наголосили, що паралельно збройні сили росії обстрілюють евакуаційні колони, які намагаються виїхати із Маріуполя на неокуповану територію України. Окрім того, російські війська продовжують утримувати гуманітарний конвой автобусів, який кілька днів тому прибув за маріупольцями із Запоріжжя.

У МЗС підкреслили, що такі дії росії є грубим порушенням законів і звичаїв ведення війни і норм міжнародного гуманітарного права.

«Ми закликаємо світових лідерів, які сьогодні зібралися в Брюсселі на саміти НАТО, Групи семи та ЄС, вжити термінових заходів, аби врятувати життя мешканців Маріуполя та інших українських міст, які опинилися в негуманній облозі російської армії», - заявили у зовнішньополітичному відомстві.

Українські дипломати також закликали міжнародну спільноту ухвалити нові жорсткі санкції проти рф, аби зупинити її смертоносну воєнну машину, а також припинити будь-які бізнес-зв‘язки з російськими компаніями задля припинення фінансування війни Росії проти України.

Як повідомляє Укрінформ, мешканців Лівобережного району починають масово вивозити на територію росії. Загалом під незаконну депортацію потрапили близько 15 тисяч маріупольців.

У міськраді зазначають, що вивезених людей спочатку доставляють до так званих фільтраційних таборів, звідки перерозподіляють по різних віддалених містах росії.

Сьогодні відомо, що близько 6 тисяч маріупольців уже насильно вивезли на територію загарбників.

Фото: AA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-