Країни НАТО посилять допомогу Україні, але війська не відправлять – Столтенберг

Країни НАТО посилять допомогу Україні, але війська не відправлять – Столтенберг

Укрінформ
Однією з головних тем надзвичайного саміту НАТО, що відбудеться завтра у Брюсселі, буде збільшення військової допомоги для України для протистояння російській агресії, але Альянс не надсилатиме свої війська в Україну.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції перед зустріччю на вищому рівні заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Лідери НАТО зустрінуться завтра у Брюсселі у вирішальний момент для нашої безпеки. Я сподіваюся привітати Президента Зеленського, який звернеться до нас. Брудне вторгнення президента путіна в Україну спричиняє смерть та руйнування щодня. Союзники є єдиними в підтримці хороброго народу України та проти жорстокості кремля. Путін має завершити цю війну, дозволити надання допомоги та вільний прохід для цивільного населення, долучитися до реальної дипломатії», - сказав керівник Альянсу.

Він висловив впевненість, що завтра лідери країн НАТО підтвердять тверду підтримку України, яка, відповідно до Хартії ООН, має право на самооборону. Альянс активно допомагав Україні у реалізації цього фундаментального права з моменту російської агресії 2014 року та значно зміцнив спроможності національних Збройних сил, які зараз з великою мужністю застосовують набуті навички у боротьбі з російським агресором, зазначив Столтенберг.

«Протягом останнього місяця союзники наростили військову підтримку, надали протитанкову зброю та протиповітряні системи, дрони, пальне та боєприпаси, а також фінансову допомогу, прийняли у себе мільйони біженців. Завтра, як я очікую, союзники погодяться на виділення додаткової підтримки, включаючи допомогу у сфері кібернетичної безпеки, а також обладнання, яке має допомогти Україні у захисті проти хімічних, біологічних, радіологічних та ядерних загроз», - зауважив генеральний секретар НАТО.

Він визнав, що брудне вторгнення путіна в Україну спричинило жахливі людські страждання. Союзники відчувають цей біль і готові зробити все можливе для підтримки України. В той же час, за словами керівника НАТО, Альянс несе відповідальність за те, щоб цей конфлікт не набув ескалації за межами України та не переріс у повномасштабну війну між НАТО і росією, що могло б спричинити ще більше смертей та руйнувань.

Відповідаючи на запитання журналістів про ставлення до ідеї направлення в Україну миротворців НАТО або до створення коаліції союзників, які могли б діяти в Україні окремо від Альянсу, Столтенберг заперечив такі можливості.

«В тому, що стосується наших сил, НАТО не є стороною конфлікту... Важливо запобігти перетворенню цього конфлікту на повномасштабну війну між НАТО і росією. Тож це було дуже чітке послання від союзників по НАТО - ми не будемо направляти свої війська в Україну», - додав керівник Альянсу.

Він зауважив, що учасники саміту розглянуть також заходи підтримки інших партнерів, що перебувають під ризиком та під тиском з боку росії, включаючи Грузію та Боснію і Герцеговину. У взаємодії з Європейським Союзом союзники мають намір допомогти цим країнами в утриманні власного суверенітету та права на прийняття незалежних рішень.

Як повідомлялося, 24 лютого 2022 року путінська росія розпочала новий етап війни проти України, здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та селищ. На боротьбу із загарбниками піднявся весь народ України, її Збройні сили та Сили територіальної оборони зупинили наступ ворога та завдають йому великих втрат.

Країни НАТО заявили про те, що будуть допомагати Україні реалізувати своє право на самооборону, але не втручатимуться у конфлікт прямо, щоб не спровокувати нову світову війну внаслідок зіткнення НАТО з росією. З цієї ж причини провідні західні країни відмовилися розглядати питання щодо створення над Україною безпольотної зони, що мало б зупинити варварські бомбардування мирного населення та житлових районів українських міст та селищ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-