Росія має відмовитися від права вето в Радбезі ООН, якщо не виконує рішення суду в Гаазі – МЗС

Росія має відмовитися від права вето в Радбезі ООН, якщо не виконує рішення суду в Гаазі – МЗС

Укрінформ
Росія, відмовляючись виконувати рішення Міжнародного суду ООН, яке зобовʼязує її негайно припинити вторгнення в Україну, має відмовитися і від усіх прав за статутом ООН, насамперед права вето в Раді безпеці.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

«Росія хоче всидіти на двох стільцях одночасно. З одного боку, не виконувати обов‘язковий наказ Міжнародного суду ООН, а з іншого - продовжувати користуватися привілеями міжнародного права. Але міжнародним правом не можна махати як собака хвостом», - зазначив він.

Речник підкреслив, що відмовляючись виконувати рішення Міжнародного суду, росія має тоді відмовитися від усіх прав за статутом ООН, насамперед права вето в Радбезі, а також імунітетів.

Ніколенко акцентував, що наказ суду негайно припинити всі військові операції на території України має зобов’язуючий характер і відповідно до норм міжнародного права, створює юридичні зобов’язання для рф.

«Твердження російської сторони про відсутність у суду юрисдикції розглядати позов України, а відповідно, і його виконувати, є нікчемними. Під час слухань суд відкинув заперечення росії і підтвердив повноваження винести свій наказ», - додав Ніколенко.

Речник також констатував, що незважаючи на намагання вільно інтерпретувати рішення Міжнародного суду ООН, росії не вдасться уникнути відповідальності за її злочини проти українського народу.

Як повідомлялося, 16 березня Міжнародний суд ООН у Гаазі зобов'язав росію припинити вторгнення в Україну.

Речник президента рф Дмитро Пєсков заявив, що росія не збирається виконувати перше рішення Міжнародного суду ООН з вимогою припинити війну в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-