У Кабміні очікують, що опитувальник Єврокомісії для вступу до ЄС буде максимально коротким

У Кабміні очікують, що опитувальник Єврокомісії для вступу до ЄС буде максимально коротким

Ексклюзив
Укрінформ
В уряді очікують, що Єврокомісія максимально скоротить опитувальник для України як кандидата в ЄС або відразу підготує думку щодо готовності нашої держави до вступу завдяки попереднім оцінкам євроінтеграції.

Про це у коментарі Укрінформу повідомив Іван Нагорняк - радник віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної.

Він відзначив, що раніше протягом півтора року уряд та ЄС проводили оцінку досягнень цілей Угоди про асоціацію. А після Саміту Україна - ЄС у жовтні минулого року почалася робота щодо спільної оцінки, яка визначила б середньострокові плани інтеграції нашої країни до Євросоюзу.

«Але, як ви бачите, ситуація змінилася, і зараз цей документ може стати основою для того, щоби опитувальник, який Європейська комісія стандартно надає кандидатам на членство, для нас був мінімальний за своїм об’ємом», - поінформував радник віцепрем’єрки.

Нагорняк зауважив, що відповіді на питання Єврокомісії в опитувальнику, який стосуватиметься Копенгагенських критеріїв, вже є в оцінці досягнень цілей Угоди про асоціацію та у технічних оцінках готовності нашої держави до секторальної інтеграції - на кшталт Угоди про промисловий безвіз з ЄС, тобто ACAA.

Таким чином, відзначив радник, Кабмін хоче, щоб усі попередні оцінки з 2015 року щодо готовності України з секторальної інтеграції ЄС були враховані у підготовці до опитувальника. І щоб була змога його як максимум скоротити, а як мінімум, - щоб держава посилалася на попередні оцінки у відповідях.

Він також прогнозує високу ймовірність того, що Єврокомісія одразу підготує свою думку без опитувальника. У такому разі це була б прискорена процедура для України.

«Наша Угода про асоціацію з ЄС дуже амбітна і вона, по суті, всі ті блоки, які є в стандартному опитувальнику, охоплює. Вона не менш амбітна ніж угоди про стабілізацію, які були підписані з державами Західних Балкан», - акцентував Нагорняк.

Радник віцепрем’єра також зазначив, що на момент початку переговорів Україна має показати здатність відповідати Копенгагенським критеріям та отримати найближчим часом статус кандидата на членство в ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, заступник глави Офісу Президента Ігор Жовква заявив, що розпочався технічний процес розгляду заявки України на членство в Євросоюзі, найближчим часом ЄС надішле Україні опитувальник щодо майже усіх сфер.

10 березня у Франції відбувся саміт ЄС, присвячений, зокрема, зміцненню європейської оборони та зниженню залежності від російських газу, нафти й вугілля. Лідери ЄС об’єдналися навколо підтримки України у війні проти росії, а також визнали європейські прагнення Києва.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що резолюція Версальського саміту Євросоюзу поставила членство України на рейки, і потяг вже поїхав в бік ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-