Розширення НАТО: Столтенберг нагадав росії про міжнародні документи, які вона підписала

Розширення НАТО: Столтенберг нагадав росії про міжнародні документи, які вона підписала

Укрінформ
Одним із ключових принципів НАТО є право кожної країни обирати власний шлях, тож рішення щодо приєднання до НАТО належить винятково Україні, і Альянс поважатиме її суверенне рішення.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це під час Дипломатичного форуму в Анталії (Туреччина) заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, відповідаючи на запитання модератора, чи готовий він, як керівник НАТО, відмовити Україні у членстві в Альянсі, щоб зупинити розв’язану путіним війну проти України.

«Ми поважаємо рішення України про намір приєднатися. Але ми також поважаємо рішення Швеції та Фінляндії, коли вони вирішили не приєднуватися. Росія має поважати вільні та незалежні рішення вільних та незалежних держав… Тож це справа України. Я поважатиму будь-яке її рішення – приєднуватися або не приєднуватися», - сказав керівник НАТО.

За його словами, пропозиція Росії щодо підписання зобов’язуючої угоди не приймати в Альянс нових учасників є спробою зупинити будь-яке подальше розширення НАТО. У цьому сенсі показовим є ставлення до такої пропозиції Швеції і Фінляндії. Вони не прагнуть членства, але рішуче виступили проти такої «угоди», тому що вона могла б обмежити їх право на вибір у майбутньому. Тож проблема виходить за межі України, оскільки російська ідея вимагає заборонити будь-яке подальше розширення НАТО, констатував Столтенберг.

«Ідея, що власні рішення суверенних держав можуть кимось сприйматися як провокативні, що великі країни можуть вирішувати, що робити маленьким сусідам – ця ідея відображує абсолютно хибний погляд на світ… Якщо ви ставите під сумнів право суверенної держави обирати власний шлях, ви рухаєтеся у світ, який Росія зараз намагається відновити знову з використанням сили. Українці постали проти цього, вони заслуговують на нашу підтримку, й ми допомагаємо їм. Сила й мужність, яку вони демонструють у боротьбі з цим агресором, вражає», - наголосив Столтенберг.

Він зауважив, що це не НАТО рухається на Схід, а країні зі Сходу, такі як Словенія, Польща, Балтійські країни, - саме вони ухвалили демократичні та вільні рішення щодо членства в Альянсі.

Керівник НАТО нагадав, що сама Росія підписала та зобов’язалася виконувати Гельсінський заключний акт, Паризьку хартію та багато інших міжнародних документів, що визнають право держав обирати власний шлях, включаючи забезпечення своєї безпеки.

Президент рф путін 24 лютого 2022 року оголосив війну Україні й розпочав масштабне вторгнення. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію. Українські Збройні сили, підрозділи територіальної оброни відбивають напад ворога та завдають йому важких втрат. Російський агресор зустрічає запеклий спротив від усього українського суспільства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-