Історична місія України і Польщі бути лідерами Європи - Зеленський

Історична місія України і Польщі бути лідерами Європи - Зеленський

Відео
Укрінформ
Україна і Польща сформували сильний союз, а історична місія обох країн – бути лідерами Європи. Зовнішня агресія зблизила Київ і Варшаву, які стали справжніми братськими народами.

На цьому під час свого виступу в онлайн-режимі перед представниками Сейму і Сенату Польщі заявив у п’ятницю Президент України Володимир Зеленський, передає кореспондент Укрінформу.

У своєму виступі глава держави підкреслив, що українці хочуть жити у світі, де народи є незалежними, де панує свобода і ніхто й ніколи не має права на загарбницьку війну. Утім, один із сусідів розпочав проти України війну, принісши на українську землю біду та війну.

“Коли є той, хто б’є по-звірячому, дуже важливо мати того, хто підставить плече. І коли у твій дім ступає нога ворога, він протягне руку допомоги. Ранком 24 лютого я не мав сумніву, хто це точно буде. Хто мені і скаже: «Брате, твій народ не залишиться з ворогом сам на сам». Так і сталося. І я вдячний за це. Польські брати і сестри з нами”, - наголосив Зеленський.

Він зазначив, що з першого дня війни стало зрозуміло, що між Україною і Польщею немає кордонів.

“Будь-яких фізичних. Будь-яких історичних. Будь-яких особистих. За 16 днів цієї війни українська гордість і польська честь, українська сміливість у боях і польська щирість у допомозі нам дозволяють мені сказати зараз важливі слова. Слова про те, що між нашими народами панує справжній мир”,- підкреслив Президент України.

Він додав, що мир має бути між рідними і братськими народами. Відтак, Президент підкреслив, що хоче, аби ці слова почули також спільні сусіди українців і поляків – білоруси.

Зеленський нагадав слова, які в серпні 2008 року Тбілісі під час російської агресії проти Грузії сказав експрезидент Польщі Лєх Качинський: "Ми чудово знаємо: нині Грузія, завтра Україна, післязавтра країни Балтії, а потім, можливо, прийде час на мою країну – Польщу".

Він зазначив, що 24 лютого для України настало це страшне “завтра”, але зараз Україна бореться, щоб “для країн Балтії і для Польщі такий злий час не настав”.

“Ми боремось разом. Ми маємо силу. Памʼятайте, нас разом 90 мільйонів! Ми разом можемо все. І це –історична місія, історична місія Польщі, історична місія України бути лідерами, які разом витягнуть Європу з цієї прірви. Врятують від цієї загрози і зупинять перетворення Європи на жертву”,- підкреслив Зеленський.

За його словами, під час учорашнього саміту ЄС добре було видно, хто був був справжнім лідером і боровся за сильну Європу, а хто намагався зупинити Польщу й Україну.

“Ми розуміємо, чому для поляків настільки важливо боротися разом із нами. Разом з усіма, хто за волю, за свободу, за Європу”,- наголосив Президент України.

Глава Української держави підкреслив, що між Україною і Польщею сформувався “надзвичайно сильний союз”.

Він подякував Польщі і польському народові за те, що рятують на території своєї країни українців від біди.

“Більш ніж півтора мільйона громадян України! В абсолютній більшості жінки та діти. Вони не відчувають себе на чужині, не відчувають у приймах. Ви зустріли наших людей у своїх родинах, з польською делікатністю, з братською добротою”,- підкреслив Президент України.

Він також висловив вдячність Польщі за зусилля, щоб “убезпечити українське небо”.

“Я вірю, що нам вдасться прийти до результату у цьому, до надзвичайно потрібного нам усім результату”,- підкреслив Зеленський.

Він додав, що після перемоги у цій війні Україна розділить її з Польщею.

Виступ Зеленського завершився оплесками усіх присутніх осіб у польському парламенті. Раніше оплесками польські законодавці привітали також присутнього у сесійній залі посла України в Польщі Андрія Дещицю.

З 24 лютого в Україні триває війна проти російських загарбників. Збройні сили України за підтримки всього народу мужньо протистоять агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-