Безпека до часу вступу в НАТО: Кулеба розповів, яку угоду хоче Україна

Безпека до часу вступу в НАТО: Кулеба розповів, яку угоду хоче Україна

Укрінформ
Київ виступає за систему безпекових гарантій для України від постійних членів Ради Безпеки ООН, Туреччини і її сусідів, аналогічну Північноатлантичному договору.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на пресконференції за підсумками переговорів з міністром закордонних справ рф сергієм лавровим в Анталії, передає кореспондент Укрінформу.

«Так, це записано в нашій конституції, це частина нашої постійної політики, щоб ми зрештою вступили в НАТО як повноцінний член та мали безпекові гарантії, надані Північноатлантичним договором. Однак ми розуміємо, що це не станеться миттєво, навіть не у найближчому майбутньому», - зазначив він.

Кулеба також зауважив, що Київ побачив реакцію НАТО як альянсу на російську агресію і те, що НАТО не готове діяти колективно, щоб зупинити війну і захистити цивільних осіб від російських бомбардувань, делегувавши це своїм країнам-членам на двосторонній рівень.

«Це піднімає питання: як забезпечити безпеку України між сьогоденням і членством в НАТО? Ось у чому питання… Однак ми могли б досягти угоди, де аналогічна система гарантій, викладена у Північноатлантичному договорі, могла б бути надана Україні постійними членами Ради Безпеки ООН, включно з росією, звичайно, Туреччиною, як великим другом та сусідньою країною, усіма нашими сусідами. Це те, про що ми готові говорити. Це та ідея», - наголосив глава української дипломатії.

Як повідомлялося, 10 березня Кулеба та лавров обговорили в турецькій Анталії питання гуманітарного коридору в Маріуполі та припинення вогню. Лавров зв’яжеться з російськими органами щодо питання коридору, однак щодо припинення вогню сторони не досягли прогресу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-