Україна відкине будь-які спроби нав’язати управління росіян над її ядерними об’єктами – Кулеба

Україна відкине будь-які спроби нав’язати управління росіян над її ядерними об’єктами – Кулеба

Укрінформ
Україна відкине будь-які спроби нав’язати модель, яка передбачає визнання в тій чи іншій формі тимчасового управління росіян над українськими ядерними об’єктами. Росія має демілітаризувати Чорнобильську і Запорізьку АЕС.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на пресконференції за підсумками зустрічі в Анталії з главами МЗС Туреччини та росії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Глава української дипломатії розповів, що наприкінці зустрічі російський міністр лавров порушив тему ядерної безпеки і висловився на користь проведення тристоронніх консультацій експертів МАГАТЕ, українських та російських ядерників.

«Я відповів, що до приходу російських солдатів на територію України все було в порядку на наших атомних електростанціях, вони функціонували надійно. Україна взагалі завжди була і є відповідальним учасником усіх механізмів верифікації МАГАТЕ та Договору про нерозповсюдження ядерної зброї», - зазначив Кулеба.

Він назвав брехнею поширювані росіянами заяви, що буцімто знайшли в Україні сліди розробки ядерної зброї. Очільник МЗС наголосив, що жодний міжнародний орган, жодна міжнародна інспекція «нічого подібного ніколи не бачила, тому що такого в Україні не відбувалося».

«Тому найкраще, що може зробити зараз росія, - це вивести своїх солдатів з території Чорнобиля і Запорізької АЕС, дозволити персоналу їх обслуговувати відповідним чином, а експертам МАГАТЕ відвідати їх та контролювати, щоб усе було нормально», - акцентував Кулеба.

Він підкреслив, що будь-які посягання на суверенні права України, які стосуються ядерних об’єктів на її території, є неприпустимими.

«Якщо хтось буде нам нав’язувати модель, за якою ми маємо визнати якесь тимчасове управління в тій чи іншій формі росіян над нашими ядерними об’єктами, ми це відкинемо. Це так не працює. Коротко кажучи, росія має демілітаризувати ядерні об’єкти, які вона зараз намагається контролювати, і відмовитися від будь-яких атак і спроб захоплення інших ядерних об’єктів або об’єктів газової інфраструктури – це, до речі, те ж саме… Ми відкриті до розмови з МАГАТЕ, але на тих принципах, які я назвав», - підсумував міністр.

Як повідомляв Укрінформ, генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі вилетів до турецької Анталії, де сьогодні перебувають глави МЗС України та рф, для обговорення питань забезпечення безпеки ядерних установок України.

Як повідомлялося, НЕК «Укренерго» очікує на безпечний коридор, щоб відновити електропостачання на Чорнобильській атомній електростанції.

Внаслідок дій російських окупантів ЧАЕС повністю знеструмлена. Бойові дії тривають. У зв'язку з цим провести ремонтні роботи та відновити енергоживлення поки що неможливо.

ЧАЕС була захоплена російськими військами 24 лютого. ЗАЕС перебуває під контролем російської армії з 4 березня.

Дані з систем гарантій, встановлених для моніторингу ядерного матеріалу на захоплених окупантами Чорнобильській та Запорізькій атомних електростанціях, перестали надходити до МАГАТЕ.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-