Боррель: Санкції не зупинять Росію за одну ніч - ЄС робить все, що може

Боррель: Санкції не зупинять Росію за одну ніч - ЄС робить все, що може

Укрінформ
Європейський Союз не має наміру просити Президента України Володимира Зеленського припинити боротьбу проти російської агресії, натомість Євросоюз діє, щоб послабити економіку країни-агресора та посилити позицію України на переговорах.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель на пресконференції за підсумками надзвичайного засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС за участю державного секретаря США, міністрів закордонних справ Канади, Великої Британії та генерального секретаря НАТО, з віртуальним включенням міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Відповідаючи на запитання, чи має Євросоюз «план Б» на випадок, якщо санкції проти Росії не зможуть зупинити війну в Україні, Боррель наголосив: «Ми не будемо просити Зеленського здатися. Ми не будемо просити його залишити Київ або припинити боротьбу. Ми можемо робити багато, але люди, які очікують, що фінансові санкції можуть зупинити війну протягом однієї ночі, не розуміють, про що говорять. На жаль, ми не маємо можливості зупинити війну таким шляхом. Що ми можемо зробити, це суттєво послабити російську економіку протягом певного часу».

Він повідомив, що Рада ЄС з прав людини ініціювала місію із встановлення фактів та фіксації свідчень про порушення прав людини під час агресії Росії проти України. Команда розслідувачів, яка працюватиме на місці, також не може зупинити війну, але вона може послабити позиції Росії перед усім міжнародним співтовариством.

«Об’єднані Нації також не можуть зупинити війну. На жаль, як не сумно, ООН не має механізму голосування, яким би більшістю голосів на Генеральній Асамблеї було б можливим зупинити війну. Але всі ці дії послаблюють Росію та призводять до її міжнародної ізоляції», - зауважив високий представник ЄС.

Відповідаючи на запитання журналістів, він наголосив, що метою економічних санкцій проти Росії не є створення умов для зміни режиму в цій країні. Єдиною причиною для цих санкцій є війна, що її Росія розв’язала проти України, тож санкції мають ослабити спроможності режиму для ведення війни.

«Санкції не мають на меті призвести до зміни режиму в Росії. Ці санкції були спричинені війною і призначені для того, щоб послабити російську економіку і примусити її відчувати наслідки війни, а також посилити позицію українців на майбутніх переговорах. Я говорю, що це війна Путіна, тому що вона не є війною російського народу. Це війна путинського режиму. Його фінансове та економічне послаблення забирає певний час. Але ми робимо ті кроки, які ми можемо зробити», сказав Боррель.

Як повідомлялося, президент РФ Путін 24 лютого оголосив війну Україні і розпочав масштабне вторгнення. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.

Європейський Союз застосував потужний пакет санкцій проти Росії як країни-агресора.

Фото: DPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-