Прокурор суду в Гаазі розслідуватиме воєнні злочини Росії в Україні

Прокурор суду в Гаазі розслідуватиме воєнні злочини Росії в Україні

Укрінформ
Прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан оголосив, що розпочне розслідування ймовірних воєнних злочинів та злочинів проти людяності в Україні.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві прокурора, поширеній у понеділок.

За його словами, підстави для початку розслідування ґрунтуються на результатах попереднього розслідування щодо Криму і Донбасу, опублікованого торік, а також на поточних подіях в Україні.

«Я вже доручив своїй команді вивчити всі можливості для збирання доказів», - сказав Хан.

Він зазначив, що може звернутися до суддів МКС для затвердження розслідування, але було б швидше, якби подання в його офіс зробила країна-член МКС (Україна не є членом МКС), «що дасть нам змогу активно і негайно приступити до незалежного і об'єктивного розслідування».

«Я також проситиму підтримки всіх держав-учасниць і міжнародного співтовариства в цілому, поки мій офіс проводитиме розслідування. Я проситиму про додаткову бюджетну підтримку, про добровільні внески для підтримки всіх наших ситуацій, а також про безоплатне надання персоналу. Важливість і терміновість нашої місії занадто серйозні, щоб бути заручниками браку коштів», - наголосив Хан.

Як повідомляється, з поданням щодо розслідування воєнних злочинів, скоєних Росією і Білоруссю в Україні до Міжнародного суду звернулася Литва. Прем'єр-міністр Інгріда Шимоніте заявила: «Те, що робить Путін, - це просто вбивство і нічого більше, і я сподіваюся, що він буде в Гаазі».

Після подання Литви Хану не доведеться запитувати схвалення суддів для початку нового розслідування, і тому він може швидко приступити до роботи.

Україна також подала до Міжнародного суду ООН позов проти Росії за вторгнення під приводом неправдивих заяв про «геноцид» російськомовного населення країни.

Кілька груп розпочали збирати докази воєнних злочинів для використання в майбутніх судових процесах у МКС та в інших інстанціях.

Засновник журналістського розслідувального агентства Bellingcat Еліот Гіґґінс заявив, що працює з іншими організаціями над збиранням доказів, які будуть прийняті в суді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-