Якщо Путін хоче себе вбити, йому не потрібен ядерний арсенал – постпред України в ООН

Якщо Путін хоче себе вбити, йому не потрібен ядерний арсенал – постпред України в ООН

Укрінформ
Створений Росією рівень загрози безпеці - такий самий, як під час Другої світової війни або й вищий, враховуючи наказ Путіна привести ядерні сили в режим особливого чергування.

Про це заявив у понеділок постійний представник України при ООН Сергій Кислиця під час спеціального засідання Генасамблеї, присвяченого засудженню російської війни проти України, передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

«Це безумство. Якщо він хоче вбити себе, йому не потрібно застосовувати ядерний арсенал - він має зробити те саме, що відома особа у Берліні у своєму бункері в травні 1945 року», - сказав Кислиця, маючи на увазі Гітлера.

Рішення про російську війну проти України не було ухвалене на Радбезі з очевидних причин, зазначив він. Країна, яка з 2014 року намагається окупувати Україну, окупувала крісло постійного члена Ради Безпеки замість СРСР з 1991 року, скористалася правом вето.

Росія застосовує весь воєнний потенціал, аби завдати удару по Україні, й уже почала розгортати біля кордонів військових запасу, завдає ракетні удари, використовує артилерію, танки; групи диверсантів наносять позначки на житлові будинки для авіаударів, зазначив постпред.

Російські ракети націлені на знищення об’єктів інфраструктури, зокрема, де зберігаються радіоактивні відходи, на мости, аеропорти, водні резервуари. Росія продовжує обстрілювати лікарні, бригади медиків, дитсадки, сирітські будинки, здійснюючи воєнні злочини, підкреслив він.

На сьогодні з українського боку вбито 352 особи, зокрема 16 дітей. Понад дві тисячі отримали поранення, додав Кислиця. Він зауважив, що російські війська зазнають втрат. Зокрема, загинуло близько 5000 військових Росії.

На початку свого виступу постійний представник України при ООН зачитав фрагменти листування з телефона вбитого російського військового з матір’ю, де він зізнався, що бере участь у війні в Україні і що їх називають фашистами, і йому страшно.

Генасамблея повинна вимагати від Росії припинення наступу на Україну й виведення своїх військ з України, а також чітко вказати на зрадницьку роль Білорусі та її участь в агресії проти України, додав він.

«Настав час діяти, допомогти Україні, яка платить найвищу ціну за безпеку себе і всього світу, - сказав Кислиця. - Якщо Україна не виживе, міжнародний мир не виживе. Якщо Україна не виживе, Організація Об’єднаних Націй не виживе – не треба тішити себе ілюзіями. Якщо Україна не виживе, не треба буде дивуватися, що зазнає поразки демократія», - наголосив Кислиця.

За словами постпреда, «ми можемо зараз врятувати Україну, врятувати ООН, врятувати демократію і відстояти ті цінності, в які ми віримо і за які б’ються й віддають свої життя україніці».

Кислиця поставив під сумнів легітимність перебування Росії не лише в Радбезі, а й в ООН загалом, оскільки жодного рішення щодо її прийому в Організацію, як того вимагає Статут ООН, ухвалено не було. Постпред звернувся до делегатів із проханням підняти руку, чия країна в 1991 році голосувала за прийом Росії в ООН або за її бажання зайняти місце СРСР в Організації.

Жоден делегат руку не підняв, оскільки таке питання навіть не розглядалося Генеральною Асамблеєю.

Як повідомляв Укрінформ, у Нью-Йорку триває засідання спеціальної сесії Генеральної Асамблеї ООН, на якому буде розглянуто резолюцію із засудження російської агресії, оскільки раніше Росія на Радбезі ООН наклала вето на відповідне рішення. Рішення про скликання спеціальної сесії ГА Радбез ухвалив у неділю.

У п’ятницю Рада Безпеки ООН розглянула резолюцію про засудження російської агресії в Україні, яку підтримали 11 (із 15) членів Радбезу. Проти проголосувала лише Росія, три країни утрималися. Однак, оскільки РФ займає місце СРСР як постійного члена, вона скористалася правом вето і заблокувала ухвалення резолюції. Відтак для її прийняття необхідна більшість голосів країн-членів Генеральної Асамблеї ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-