Президент Латвії: Україна потребує термінової допомоги від НАТО

Президент Латвії: Україна потребує термінової допомоги від НАТО

Укрінформ
Латвійський президент Егіл Левітс заявив, що Росія сама себе виключила з міжнародної спільноти, і реакцією на це має стати її ізоляція від світу. При цьому Україні, на яку спрямована російська агресія, має бути надана термінова допомога від НАТО.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє національне телерадіомовлення LSM.

Левітс наголосив, що термінова допомога Україні, яку може надати НАТО, - це постачання протитанкових та протиповітряних систем, а також військового екіпірування.

Паралельно буде употужнено військову міць східного флангу НАТО — країн Бухарестської дев'ятки (Болгарія, Угорщина, Латвія, Литва, Польща, Румунія, Словаччина, Чехія, Естонія). «Велика Британія збільшить свою військову присутність в Естонії, Канада - в Латвії, Німеччина – в Литві. Скоро буде створено нову бойову групу НАТО в Румунії, керівництво якої візьме на себе Франція. США посилить склад своїх військових сил у Європі. У нас уже є додаткові сили США, військові, які виконують тут свої обов'язки», — розповів Левітс.

За його словами, Латвія і сама має намір зміцнювати свою оборону, що обговорювалося сьогодні на Раді Національної безпеки. Президент наголосив, що потрібно збільшити видатки на безпеку країни. «Наразі видатки на оборону становлять 2,35% від ВВП. Їх найближчим часом треба збільшити, і уряд невдовзі це вирішить. Водночас ми вважаємо, що внутрішню безпеку не можна відокремити від зовнішньої безпеки. Вона також має бути укріплена, і необхідно створити загальну систему безпеки. З цього питання будуть ухвалені конкретні рішення», - пояснив президент Латвії.

Він назвав «дуже серйозними економічні санкції щодо Росії». «Вони будуть на дуже тривалий термін і серйозно вплинуть на економіку Росії. Це означає, що Росія відстане у своєму економічному й технологічному розвитку. Ці санкції включають заборону експорту та співробітництво в галузі високих технологій. І це - великий удар по економіці Росії», - наголосив Левітс.

За його словами, «ще одна серйозна санкція — відключення Росії від системи міжнародних банківських платежів SWIFT». «Це ще обговорюватиметься. Латвія виступає за. Крім того, Росію збираються виключити з різних міжнародних організацій. Рада Європи вже припинила право представництва Росії», - сказав лідер Латвії.

На всій території України запроваджено воєнний стан. Глава Української держави Володимир Зеленський підписав указ про загальну мобілізацію.

Фото з сайту lv.baltnews.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-