Гармаш пояснив, навіщо Росія загострює ситуацію на Сході України

Гармаш пояснив, навіщо Росія загострює ситуацію на Сході України

Укрінформ
Наразі можливе серйозне загострення на лінії розмежування. Таким чином Росія спробує примусити Україну до прямих перемовин з представниками так званих "ЛНР" та "ДНР".

Як передає Укрінформ, таку думку в ефірі телеканалу "Дом" висловив журналіст, представник окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) у складі української делегації у Трьохсторонній контактній групі (ТКГ) Сергій Гармаш.

За його словами, на окупованій території Донбасу незаконні збройні формування (НЗФ) проводять примусову мобілізацію населення.

"Донбас (окупована частина, — ред.) завмер у тривожному очікуванні. І ми розуміємо, що коли чоловіків хапають на вулицях, кудись відвозять, вручають їм повістки, то це не вселяє оптимізму ні в кого. Ось буквально вчора (21 лютого, — ред.) — шахта "Комсомолець Донбасу" (місто Крестівка, раніше — Кіровське, — ред.), одна з небагатьох працюючих шахт. Просто приїхали, 50% зміни підняли на поверхню, вручили повістки майже 2 тисячам людей і зобов'язали з'явитися до військкомату до півночі. Тому дуже серйозні побоювання у людей. Люди переживають, багато хто збирається виїхати, багато хто — вже виїжджає", — сказав він.

Громадяни України в ОРДЛО налякані тим, що відбувається. А тим часом російські війська вже займають свої позиції на окупованій території Донбасу, зазначив він.

Читайте також: Росія готується до наступу на Донбасі

"Я би не сказав, що там таке велике піднесення [після визнання Путіним "Л/ДНР"]. Тому що всім зрозуміло, що це просто так не закінчиться. І ось Путін уже заявив, що Україні доведеться врегулювати територіальний конфлікт на прямих перемовинах з "ДНР", "ЛНР." Відповідно, цей конфлікт уже запрограмований. Відповідно, вже там є російські війська. Сьогодні (22 лютого — ред.) "депутат" так званої "народної ради ДНР" на телекамери казав про те, що російські війська вже там є. І вони вже займають бойові позиції", — продовжив Гармаш.

На його думку, це віщує серйозне загострення з метою схилити Україну до прямих перемовин із представниками так званих "ЛНР" та "ДНР".

Читайте також: Останні рішення Росії чітко показують, хто дійсно хоче миру - Зеленський

"Про що це говорить? Що на нас чекає справді серйозне загострення на Донбасі. Метою якого щонайменше буде змусити нас все-таки піти на перемовини з "ДНР" та "ЛНР", тобто вже не з ОРДЛО. Причому на перемовини вже не за умовами входження їх до України, а за умовами фактично миру", — гадає Гармаш.

Крім того, у мобілізації мирного населення є ризики не тільки для життя людей, яких змушують воювати. Якщо передові позиції займуть примусово мобілізовані місцеві жителі, це може ускладнити процес накладення санкцій на Росію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-