Нідерланди змінили позицію щодо надання Україні зброї – посол

Нідерланди змінили позицію щодо надання Україні зброї – посол

Укрінформ
Позиція Нідерландів щодо надання Україні зброї була подібна німецькій – мовляв, це може лише посилити напруження, але змінилася через дії Кремля.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав посол України в Нідерландах Максим Кононенко.

«Надзвичайно важливою є резолюція про надання Україні зброї, адже в цьому питанні Нідерланди змінили свою позицію на 180 градусів. Зовсім недавно ця країна, подібно до Німеччини, вважала, що поставки зброї – це занадто сильна заангажованість у конфлікті. Проте відверта агресія привела до зміни в оцінках ситуації», - зазначив посол.

За його словами, ще одна резолюція військового змісту передбачає заборону відправляти нідерландських військових до України для участі у бойових діях. Зате таке формулювання дозволяє нідерландським військовим приїздити в Україну для участі у навчаннях, проведенні консультацій та тренувань.

«Власне, саме це нам і потрібно. Бо українська армія потребує не тільки зброї, засобів захисту і спорядження, а й нової системи професійної військової освіти. Інші дві резолюції створюють можливості для розширення санкцій проти Росії і, я б сказав, поліпшують їхню якість. Вони закликають з’ясувати, які активи російської еліти знаходяться у Нідерландах, а також включити корупцію у великих розмірах до переліку злочинів, на підставі яких може застосовуватись європейський закон Магнітського. Отже, йдеться про реалізацію ідеї, про яку зараз так багато говорять на Заході, – спрямувати санкції на персональні капітали й інтереси російської владної верхівки. Це саме те, чого вони бояться найбільше», - наголосив дипломат.

Читайте також: Снайперські гвинтівки, оптика та кулемети: Україна отримала партію зброї від Канади

Він зазначив, що з початку російської агресії Нідерланди рішуче й послідовно підтримують Україну та засуджують Росію на міжнародній арені – в ООН, ЄС, НАТО, ОБСЄ та інших міжнародних організаціях.

«Нідерланди нас підтримують давно в усіх можливих сферах. Нещодавні дискусії, пов’язані з тим, як поглибити військово-технічне співробітництво, увінчалися успіхом. Я дуже вдячний нідерландській стороні за це рішення. Воно далося їм нелегко. Останні події, які відбулися та продовжують відбуватися, вплинули на прийняття цього рішення. Стало абсолютно зрозуміло, що мова йде не лише про Україну, а про Європу, про європейську безпеку в цілому. Уряд Нідерландів зробив дуже важливий крок. На додаток до тієї політичної підтримки, яку ми відчуваємо з перших років російської агресії, сьогодні ми отримали дуже важливу безпекову підтримку», - підкреслив посол.

Читайте також: Литва направляє в Україну військових інструкторів зі Stinger

Як повідомляв Укрінформ, Нідерланди ухвалили рішення про поставку Україні товарів військового призначення.

Таке рішення Кабінет міністрів Нідерландів ухвалив 18 лютого у відповідь на запит України щодо надання військової допомоги через загрозу нового вторгнення Росії.

Зокрема, йдеться про надання снайперських гвинтівок, шоломів, бронежилетів, радарів та металошукачів.

У Міноборони Нідерландів уточнили, уряд країни планує передати Україні 3000 шоломів та 2000 бронежилетів. Також Нідерланди готуються поставити 2 радари спостереження за полем бою та 5 радарів виявлення ворожої артилерії, 100 снайперських гвинтівок і 30 000 одиниць відповідних боєприпасів до них.

Окрім цього, Міністерство оборони розглядає передачу 30 металодетекторів та 2 роботів-детекторів для виявлення морських мін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-