Чехія заявила про порушення Москвою Статуту ООН

Чехія заявила про порушення Москвою Статуту ООН

Укрінформ
Рішення президента РФ Володимира Путіна про "визнання" незаконних утворень на території ОРДЛО є порушенням міжнародного права, Статуту ООН і актом агресії, який загрожує всій Європі.

Про це заявив у Твітері прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала, передає Укрінформ.

«З боку Росії це є порушенням міжнародного права та акт агресії проти сусідньої суверенної держави. Ми підтримуємо спільну відповідь ЄС та партнерів. Чеська Республіка виступає за вільну і незалежну Україну. З власної історії ми добре пам’ятаємо, що подібні кроки проти суверенних сусідніх держав ніколи не призводять до миру», - написав Фіала.

Міністерство закордонних справ Чехії Республіки також засудило рішення Кремля. У заяві на сайті міністерства наголошується, що «це є явним порушенням Статуту ООН, Мінських домовленостей та Будапештського меморандуму 1994 року».

«Після незаконної окупації та анексії Криму в 2014 році це ще один крок з боку Російської Федерації, яка тривалий час порушує фундаментальні принципи міжнародного права та власні зобов'язання щодо територіальної цілісності та суверенітету України», - йдеться в заяві МЗС.

Чеське зовнішньополітичне відомство розцінює сьогоднішнє рішення Кремля як черговий крок в ескалації і без того напруженої ситуації та загрозу безпеці всієї Європи.

Читайте также: ОБСЄ закликало Росію скасувати рішення про визнання «Л/ДНР»

У заяві наголошується, що Чехія разом із союзниками по НАТО та ЄС підтримує міжнародні дипломатичні зусилля щодо запобігання агресії проти України та підтримання миру та буде реагувати разом зі союзниками. МЗС Чехії підтвердило тверду підтримку територіальної цілісності та суверенітету України в її міжнародно визнаних кордонах.

Прага також закликала Російську Федерацію переглянути своє рішення і повернутися за стіл переговорів в інтересах безпеки всього континенту.

Як повідомлялось, президент РФ Володимир Путін підписав указ про визнання незалежності так званих «ДНР» та «ЛНР» 21 лютого 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-