Зеленський: Не бачимо жодних ознак деескалації з боку Росії

Зеленський: Не бачимо жодних ознак деескалації з боку Росії

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський заявив про відсутність жодних ознак деескалації безпекової ситуації з Росією, натомість на українському напрямі розміщено близько 150 тисяч осіб наземного російського збройного угруповання.

Про це він розповів під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Словацької Республіки Едуардом Хегером, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу глави держави.

«Не бачимо жодних ознак деескалації з боку Росії. Безпекова ситуація залишається напруженою, чисельність наземного угруповання ЗС РФ на українському напрямі становить близько 150 тисяч осіб», – сказав Президент.

Зеленський поінформував Хегера про загострення ситуації, зокрема, інтенсифікацію провокаційних обстрілів українських позицій, населених пунктів, КПВВ «Щастя» та гуманітарного конвою ООН з боку незаконних збройних формувань.

Читайте також: Зеленський обговорив із прем’єром Словаччини безпекові виклики для України та Європи

Також він ознайомив прем’єр-міністра Словацької Республіки з ініціативами української сторони щодо активізації переговорного процесу в усіх наявних форматах з метою мирного врегулювання.

За даними ОП, сторони погодилися, що сьогодні в Україні вирішується доля Європи, та наголосили на необхідності подальших політико-дипломатичних зусиль міжнародної спільноти задля запобігання ескалації російської агресії.

Крім того, співрозмовники торкнулися питання взаємодії між двома країнами у безпековій сфері.

Глава держави подякував за рішення словацького уряду передати Україні дві системи розмінування «Божена 5» та медичне обладнання на суму 1,7 млн євро.

Читайте також: Кулеба вважає помилкою, що Україна відмовилась від ядерної зброї

Зеленський висловив упевненість, що така допомога посилить спроможності нашої держави на тлі наявних загроз.

«Зараз важать не слова, а дії. Потребуємо конкретної підтримки з боку наших партнерів», – сказав Президент.

Окрему увагу під час розмови було приділено питанням енергетичної безпеки.

Президент подякував словацькій стороні за створення додаткових гарантованих потужностей для транспортування природного газу в напрямку Словаччина – Україна, зазначивши, що це посилить енергетичну безпеку нашої держави та Європи в цілому.

Він також високо оцінив підтримку з боку Словаччини європейських та євроатлантичних прагнень України.

Читайте також: Більш як половина українців вважають: на час підписання «Мінська» інших варіантів не було

«Цінуємо підтримку Словаччиною наших євроінтеграційних прагнень. Розраховую на отримання Україною статусу країни-кандидата вже в осяжному майбутньому», – зазначив Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, раніше влада Словаччини ухвалила рішення про відправку в Україну кількох систем для розмінування і медичних матеріалів на 1,7 млн євро.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-