НАТО і далі слідкуватиме за намірами Росії діяти «під фальшивим прапором»

НАТО і далі слідкуватиме за намірами Росії діяти «під фальшивим прапором»

Укрінформ
НАТО і надалі докладатиме зусиль для викриття планів Росії, яка останніми днями намагається створити штучний привід для нападу «під фальшивим прапором» на Україну.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на Мюнхенській конференції з безпеки, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми можемо протидіяти цим планам (РФ - ред.), розкриваючи їх. І це саме те, що ми робимо. Ми були дуже прозорими, розкриваючи спроби Росії створити привід, ситуацію, яку б вони могли використати як «виправдання» за атаку на Україну. Ми бачили декілька таких спроб і дуже небезпечних ситуацій. Те, що відбувається зараз, лише доповнює цю картину, поглиблює занепокоєння, що вони (російська сторона - ред.) намагаються створити такий привід для вторгнення», - наголосив Столтенберг.

Читайте також: Резніков очікує на діалог із НАТО в Мадриді та чіткі відповіді щодо перспектив України

Він зауважив, що НАТО і країни-союзниці дотримуються принципу прозорості інформації від початку російського військового нарощування навколо України. Генсек також наголосив, що всі прогнози НАТО, зроблені на підставі даних розвідки, справдилися, і зараз замість деескалації Росія продовжує нарощування військових спроможностей.

«Ми – США, союзники і саме НАТО - були настільки відкритими, тому що переконані: коли ми розкриваємо ці плани, їм (російській стороні - ред.) буде важче робити те, що вони хочуть зробити. Ми розкриваємо ці плани, щоб запобігти їх здійсненню. Ми дуже занепокоєні, тому що вони продовжують нарощувати сили та готуватися. Такої високої концентрації боєготових військ ми не бачили в Європі від часів холодної війни. Це дуже серйозний та небезпечний сигнал для всіх нас», - зауважив генеральний секретар НАТО.

Читайте також: Столтенберг - про ескалацію на Донбасі: Росія намагається знайти привід для атаки на Україну

Він наголосив, що Росія не лише нарощує війська проти України, вона також висуває вимоги для НАТО, як-от відмовитися від політики "відкритих дверей" та відвести війська та сили НАТО з половини країн-членів. При цьому російська сторона погрожує у разі їх невиконання вдатися до «заходів військово-технічного характеру».

«Небезпека полягає у комбінації цього масивного військового нарощування з дуже загрозливою риторикою. Вони висувають вимоги, які ми не можемо прийняти, і кажуть: якщо ми їх не приймемо, будуть військові наслідки. Це зміна умов, це - «нова нормальність». Росія оскаржує ключові принципи європейської безпеки і демонструє бажання використовувати силу або загрозу силою для досягнення свої цілей. Саме тому так важливо те, що ми об’єднані - Європа і Північна Америка, що ми співпрацюємо Європейським Союзом, а також демонструємо наші зобов’язання, збільшуючи присутність у східній частині Альянсу», - заявив Столтенберг.

Читайте також: Джонсон назвав обстріли окупантами дитсадка операцією «під чужим прапором»

Як повідомлялося, у Мюнхені проходить конференція з безпеки, яка є одним з ключових аналітичних форумів для обговорення загроз та викликів, що постають перед континентом у цій сфері.

Перед початком Мюнхенської конференції організатори оголосили Єнса Столтенберга лауреатом премії Евальда фон Кляйста у 2022 році. Цю почесну нагороду Мюнхенська безпекова конференція присуджує з 2009 року провідним діячам та політикам в галузі безпеки, які зробили видатний внесок у міжнародне взаєморозуміння та врегулювання конфліктів.

Серед попередніх лауреатів премії - Ангела Меркель (2021 рік), ООН (2020 рік), Алексіс Ціпрас і Зоран Заєв (2019 рік), Джон Мак-Кейн (2018 рік), ОБСЄ (2015 рік) та ін.

Фото: NATO

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-