Столтенберг - про ескалацію на Донбасі: Росія намагається знайти привід для атаки на Україну

Столтенберг - про ескалацію на Донбасі: Росія намагається знайти привід для атаки на Україну

Укрінформ
Росія намагається знайти привід для агресії проти України, та використовує для цього дезінформацію та показові постановки «під чужим прапором», і саме такі дії НАТО намагається упередити, поширюючи дані про дії та плани російських сил.

Про це сьогодні під час пресконференції за підсумками цієї зустрічі міністрів оборони країн НАТО з керівниками військових відомств з України і Грузії заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Саме так керівник НАТО відповів на запитання журналістів щодо реакції НАТО на повідомлення російської сторони про нібито обстріли Україною окупованих територій на Донбасі.

«Ми занепокоєні тим, що Росія шукає привід для атаки проти України. Все ще немає жодної визначеності щодо російських намірів, ми не знаємо, що трапиться. Але ми знаємо, що Росія зосередила в Україні та навколо неї найбільшу силу, що ми бачили в Європі протягом десятиліть. Ми також знаємо, що багато офіцерів російської розвідки діють в Україні, вони присутні на Донбасі. І ми бачили спроби представити претекст для повномасштабної операції, щоб надати якесь виправдання для вторгнення Україну», - сказав Столтенберг.

Читайте також: Обстріли Станиці та Врубівки: Денісова закликає надати гуманітарну допомогу постраждалим

Він зауважив, що саме для того, щоб не допустити такого розвитку, НАТО проводить дуже уважний моніторинг ситуації. НАТО та союзники по Альянсу послідовно розкривають російські дії й плани, всі зусилля агресора в сфері дезінформації.

«Ми переконані, що це ускладнить для них можливості для дій та для того, щоб вдертися до України», - додав Столтенберг.

Читайте також: Окупанти обстріляли Врубівку: снаряди влучили у ліцей, пошкоджені будинки та газопровід

Відповідаючи на уточнююче запитання журналістів про те, що Росія висуває до НАТО зустрічні звинувачення у підготовці провокацій, Єнс Столтенберг зауважив, що у світі сучасних цифрових технологій в подібних звинуваченнях немає жодного сенсу, оскільки будь-які дії відстежуються не лише засобами розвідки, але й каналами, що доступні для широкої громадськості. Тож спроби будь-яких провокаційних дій стають відразу відомими, як і дані про те, хто саме накопичує величезні військові сили на кордонах із сусідами.

«Ми продовжуємо закликати Росію до деескалації, відвести сили та долучитися до політичного діалогу з НАТО та союзниками... НАТО продовжує здійснювати зусилля для пошуку дипломатичного рішення для кризи, що обула спричинена російським військовим нарощуванням в Україні та навколо неї. Незважаючи на заяви Москви, до цих пір ми не бачили жодних ознак відведення (військ) або деескалації. Натомість, Росія продовжує військове нарощування. Ми закликаємо Росії зробити те, про що вона оголосила, та відвести війська вік кордонів України. Це буде важливим першим кроком до мирного політичного рішення», - наголосив Єнс Столтенберг.

Читайте також: Окупанти під час обстрілу Станиці влучили у дитсадок, є постраждалі

Як повідомляляв Укрінформ, російські окупаційні війська станом на 14 годину 17 лютого 34 рази обстріляли позиції Об’єднаних сил. Внаслідок обстрілів двоє військових та двоє цивільних осіб дістали поранення.

16-17 лютого у брюссельській штаб-квартирі НАТО відбувається зустріч міністрів оборони країн-союзниць, однією головних тем якої є безпекова криза, що спричинена військовим нарощуванням Росії навколо України.

Міністр оборони України Олексій Резніков взяв участь у сьогоднішньому засіданні Північноатлантичної ради на рівні міністрів оборони в режимі телеконференції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-