«Нова вісь Лондон-Варшава-Київ»: Кулеба розповів про перспективу малих альянсів

«Нова вісь Лондон-Варшава-Київ»: Кулеба розповів про перспективу малих альянсів

Укрінформ
Новий альянс України, Великої Британії і Польщі зробить важливий внесок у зміцнення Балто-Чорноморського простору та створення нової геополітичної реальності у Європі.

Таке переконання висловив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Я вірю, що в історичній перспективі нова вісь Лондон-Варшава-Київ зробить важливий внесок у зміцнення Балто-Чорноморського простору та створення нової геополітичної реальності в нашій частині Європі", - зазначив він.

За словами Кулеби, він вдячний своїм британській та польському колегам Ліз Трасс і Збіґнєву Рау за підтримку цієї ініціативи. "Останні деталі «доточували» буквально ще сьогодні протягом дня. Але нам вдалося, тому що ми троє хотіли, щоб нам вдалося", - наголосив міністр.

Глава української дипломатії підкреслив, що велика увага приділяється довгостроковим, стратегічним завданням України, продовжує втілюватися стратегія проактивної зовнішньої політики. "Якщо через російські погрози ми відмовимося від свого довгострокового курсу та дозволимо Росії затягнути нас у безперервне реагування на їхні вимоги та погрози - ми ніколи не зможемо перемогти. Лише проактивні дії на довгострокову перспективу здатні докорінно переломити перебіг цієї гібридної війни. Створення нового тристороннього альянсу — саме такий крок», - наголосив Кулеба.

Він також оприлюднив карту, на якій, за його словами, можна побачити, як новий формат вмонтовується у ширшу стратегію малих альянсів України: Люблінський трикутник, Асоційоване тріо, Квадрига з Туреччиною.

Читайте також: Росія намагається спотворити реальність і звинуватити Україну в обстрілах – Кулеба

"Система малих альянсів здатна вже сьогодні швидко вирішувати конкретні нагальні проблеми. Посилювати обороноздатність. Втілювати вигідні економічні проєкти. Розвивати транспортну інфраструктуру. Зміцнювати енергетичну безпеку. Протидіяти спільно гібридним загрозам. В учасників цих об’єднань немає проблем з чітким розумінням загроз і кроків, які необхідні для ефективної протидії цим загрозам", - зазначив міністр.

Він додав, що тут все грунтується на довірі і простому запитанні: «Кажи, що треба робити?»

«У нас є стратегія, ми йдемо вперед. Ми в центрі, а не на периферії. Криза пройде, а Україна залишиться - сильна, з сильними альянсами», - наголосив глава МЗС.

Як повідомляв Укрінформ, 17 лютого міністр закордонних справ Дмитро Кулеба оголосив, що Україна, Велика Британія та Польща започаткували новий тристоронній формат співпраці, покликаний реагувати на загрози європейській безпеці та посилювати економічну співпрацю між країнами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-