Дипломатичні шляхи для вирішення створеної Росією кризи ще існують – фон дер Ляєн

Дипломатичні шляхи для вирішення створеної Росією кризи ще існують – фон дер Ляєн

Укрінформ
Дипломатичний шлях для вирішення поточної безпекової кризи навколо України все ще існує, але, який би вибір між війною і миром не зробив Кремль, Європа залишатиметься об’єднаною у підтримці України, у відстоюванні миру та інтересів всіх європейських народів.

Про це під час виступу на сесії Європарламенту сказала президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Інше майбутнє все ще можливе. Майбутнє, в якому ЄС і Росія можуть взаємодіяти для досягнення спільних інтересів. Майбутнє, в якому вільні країни будуть працювати разом у мирі. Це майбутнє добробуту, що буде збудований на повазі до фундаментальних принципів, викладених у Хартії ООН, на принципах архітектури європейської безпеки, що містяться в основах Гельсінського заключного акту. Це моє прагнення, і я переконана, що російський народ поділяє це прагнення також», - наголосила президент Єврокомісії.

Читайте також: Європа має кілька сценаріїв, якщо Росія повністю перекриє газ

Вона зауважила, що Європейська сторона не обирала конфронтацію з Росією і поточна безпекова криза була повністю створена Москвою. «Якщо Кремль вирішить розпочати війну проти України, це призведе до втрат людських життів, а це, як ми думали, ми вже залишили у минулому після трагедій 20-го століття. У цьому випадку відносини між нами і Москвою будуть уражені, будуть застосовані жорсткі санкції, з важкими наслідками для російської економіки та для перспективи її модернізації», - зазначила дер Ляєн.

Вона наголосила, що у випадку російської агресії європейська реакція буде швидкою та рішучою. При цьому широкі та жорсткі санкції не обмежуватимуться заморожуванням активів та обмеженнями на подорож для певних російських осіб. Мова йтиме також про обмеження Росії у доступі до високих технологій, від яких Росія дуже залежить і які необхідні для модернізації та диверсифікації її економіки. «Тож наші санкції можуть «кусатися» дуже сильно. Кремль також про це знає… Зараз саме Кремль має вирішувати. Але, який би шлях він не обрав, ми будемо стояти на своїй позиції. Європа буде об’єднаною, на стороні України, на стороні миру та народів Європи», - додала дер Ляєн.

Читайте також: Президент Євроради ініціює донорську конференцію на підтримку України

Як повідомлялося, поточна криза з безпеки, спровокована концентрацією російських військ вздовж кордонів України, зустрічає тверду та скоординовану відповідь з боку Європейського Союзу та його ключових партнерів, включаючи США, Велику Британію, Канаду та НАТО. ЄС докладає активні зусилля для пошуку мирного вирішення цієї кризи в рамках ОБСЄ та на інших міжнародних майданчиках.

Сьогодні у Страсбурзі під час пленарного засідання Європейського парламенту відбулися тематичні слухання щодо відносин між ЄС і Росією в контексті європейської безпеки та військових загроз проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-