Керівництво Ради закликало українців до єдності

Керівництво Ради закликало українців до єдності

Фото
Укрінформ
Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та перший заступник спікера Олександр Корнієнко привітали українців із Днем єднання.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, привітання вони висловили під час Марафону єднання #UAразом.

"Дорогі українці, щиро вітаю вас із Днем єднання… Наразі єдність – це наша найпотужніша зброя. Зараз, як ніколи, ми маємо стояти пліч-о-пліч один із одним і не дати ворогу здолати незламний дух і волю незалежної нації. Пам'ятайте, що держава – це не тільки територія, це не лише цифри у звітах. Сила країни – у єдності українських земель, а сила народу – у єдності людей. Сьогодні ми, як ніколи, об'єднані вірою, любов'ю і прагненням кращого майбутнього нашої батьківщини. Тільки разом ми зможемо подолати всі ті труднощі, перемогти ворога і нарешті здобути справедливий мир. Це історичний шанс для кожного з нас. Це велике відчуття спільної відповідальності за долю країни… У нашому календарі є багато дат, які нас об'єднують. Нехай 16 лютого, оголошений Президентом як День єднання, стане ще одним приводом сказати всьому світові, а головне – один одному: ми разом, і ми єдині. Слава Україні!" – сказав Стефанчук.

Читайте також: Зеленський привітав із Днем єднання: Тільки разом зможемо захистити наш дім

Голова ВР підкреслив, що Президент України Володимир Зеленський дуже вчасно запропонував офіційно відзначати День єднання, оскільки саме упродовж цих днів згуртованість українців є проявом сміливості, відваги і єдності. Стефанчук наголосив, що єднання українців стало відповіддю нації проти нового акту агресії Росії проти України.

"Настання 16 лютого дехто боявся, дехто збирав тривожну валізку, дехто чкурнув із України з наміром пересидіти, але більшість зберігали спокій і гідно готувалися за необхідності дати відсіч ворогу. Агресор хотів посіяти паніку в наших душах, змусити страхом роз'єднати нас по закутках. Він очікував на нібито українське "наша хата з краю", а отримав правдиве українське "душу й тіло ми положим". Вкотре це руйнує міф про один народ. Ми завжди були іншими. Свобода і відчуття нашої гідності – це одвічні риси кожного українця. Саме тому день, на який вони сподівалися найбільше як на день, коли під психологічним тиском українці мали би посипатися, став днем нашої максимальної згуртованості. Ми, стиснувшись у пружину, стали єдиним кулаком, який дасть гідну відповідь кожному, хто спробує сунутися на нашу територію", – констатував Голова ВР, зауваживши, що День єднання є днем великого переродження української нації.

Водночас Стефанчук додав, що український парламент 14 лютого продемонстрував єднання, ухваливши 14 законодавчих рішень конституційною більшістю, тобто 300+ голосами.

"Парламент об'єднався навколо інтересів України та нашої національної безпеки, коли необхідно ухвалювати важливі для країни рішення, не може бути ніякої влади і опозиції, не може бути політичних таборів і партійних завдань", – зазначив він.

Читайте також: Збройні сили уже вісім років тримають мир в Україні, вистоять і нині - командувач ОС

Своєю чергою, Стефанчук висловив думку, що найсильнішим заспокійливим для громадян є сильна армія. Він подякував українським військовим, висловивши переконання в тому, що вони не віддадуть ані клаптика української землі.

"Звісно, поява інформації про те, що частина російських підрозділів відходить із районів наших кордонів до місць постійної дислокації, дає нам підстави для стриманого оптимізму, але ми не можемо себе заколисувати цим і точно знаємо, що розслаблятися не настав час. Наша спільна справа – тримати стрій і готуватися до будь-яких варіантів розвитку подій. Чи готові ми захищати країну? Більш ніж коли це не було. Чи робимо ми ставку на силовий сценарій? Ні. Ми робимо ставку тільки на дипломатію, але фундаментом дипломатії має бути надійна оборона, і таку оборону ми забезпечуємо всі разом", – підкреслив спікер.

Він нагадав, що 14 лютого український парламент закликав міжнародну спільноту продовжувати вживати заходів задля стримування військових планів Російської Федерації щодо України. "Це швидка, зрозуміла і однозначна відповідь парламенту України на ту ситуацію, яка сьогодні відбувається", – наголосив Стефанчук.

Крім того, він додав, що за останні місці нам вдалося досягти дипломатичної підтримки з боку практично всіх лідерів цивілізованого світу. За його словами, упродовж місяця Україна отримала від різних держав майже дві тисячі тонн сучасного обладнання боєприпасів і засобів бронезахисту.

"Однак єднають нас не красиві гасла, а насамперед єднає спільний погляд і бачення майбутнього. Адже сильна нація знає відповідь на такі важливі питання, хто ми, чого, яким чином прагнемо досягти. Ми знаємо свій шлях. НАТО і Європейський Союз – це той маяк, який світить Україні. Ми тримаємо щоденний курс у цьому напрямі, і жодна хвиля чи то інформаційно-пропагандистська, чи то морально-психологічна, чи то збройна не може нас збити з цього курсу. Переконаний, що нас не можна збити з курсу", – додав він.

Перший віцеспікер Олександр Корнієнко зауважив, що українців дуже різні в політичних, релігійних, культурних поглядах. Однак, за його словами, є речі, які ніколи не слугуватимуть предметом для дискусій. "Це незалежність України, державний суверенітет, територіальна цілісність. Це ті речі, які не просто написані в Конституції. Вони написані в серці кожного українця і вони написані таким чином, що їх не можна звідти прибрати, скорегувати, змінити, дописати. Це речі, які об’єднують нас і роблять нас сильною, потужною командою на національному та державному рівнях", – наголосив він.

Читайте також: Вздовж кордонів України нічого неочікуваного не відбувається - Резніков

"Дорогі українці, вітаю вас із нашим новим святом, яке ми будемо відзначати, починаючи з цього року, Днем єдності. На жаль, ми не встигли, як слід підготуватися до цього свята, тому що Президент підписав відповідний указ буквально кілька днів тому. Він підписав його в дуже складних умовах, в яких перебуваємо зараз ми, але це не привід для нас опускати руки чи шукати шляхи, як з України втекти. Це привід об‘єднатися. Це привід бути разом і разом почати підсилювати нашу єдність і нашу стійкість", – сказав Корнієнко.

Як повідомлялося, в Україні 16 лютого 2022 року вперше відзначається День єднання.

Фото: Володимир Тарасов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-