Війська РФ біля України будуть головною темою зустрічі міністрів оборони НАТО – Столтенберг

Війська РФ біля України будуть головною темою зустрічі міністрів оборони НАТО – Столтенберг

Укрінформ
Зустріч міністрів оборони країн-членів Північноатлантичного альянсу, що відбудеться 16-17 лютого в Брюсселі, головним питанням матиме розгляд ситуації щодо нарощування російських військ навколо України.

Про це у Брюсселі під час пресконференції напередодні зустрічі керівників військових відомств Альянсу заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Міністри оборони країн-союзниць зустрінуться, щоб обговорити найбільш серйозну за останні десятиліття кризу з безпеки, яка постає перед Європою. Є певні сигнали з Москви, що дипломатія має продовжуватися. Це дає підстави для обережного оптимізму. Але поки що ми не бачили жодних ознак деескалації на місцях», – сказав Столтенберг.

Він підтвердив, що Росія сконцентрувала бойові частини в Україні та навколо неї у кількості, що є безпрецедентною з часів «холодної війни».

«Все зараз готове для нової атаки. Але Росія все ще має час, щоб відступити назад від прірви, зупинити підготовку до війни та розпочати роботу для пошуку мирного рішення. Союзники по НАТО були дуже чіткими в тому, що будь-яка подальша агресія проти України матиме високу ціну. Ми системно розкриваємо російські дії, плани та дезінформацію, щоб ускладнити для Росії здійснення подальшої агресії», – зазначив керівник Альянсу.

Він зауважив, що Альянс готовий до конструктивного діалогу з Росією. Водночас союзники зміцнили зусилля з безпеки та оборони Альянсу, щоб усунути простір для будь-яких непорозумінь або прорахунків щодо готовності НАТО захистити та оборонити будь-кого із союзників. В рамках цих зусиль НАТО розгорнуло більше військ, більше літаків та кораблів у східній частині Альянсу. Була збільшена готовність Сил реагування НАТО, а також посилені бойові групи НАТО в країнах Балтії. Минулого тижня відбулася передислокація додаткового контингенту США до Румунії, що є свідченням євроатлантичної солідарності. НАТО підтвердило здатність та рішучість підтримувати безпеку у широкому регіоні від Чорного моря до Балтики.

Читайте також: Глава Пентагону та генсек НАТО обговорили питання деескалації з боку Росії

Столтенберг повідомив, що міністри оборони країн-союзниць обговорять необхідність подальшого зміцнення оборонних спроможностей НАТО. Він привітав намір Франції очолити нову бойову групу Альянсу в Румунії.

«Міністри оборони зустрінуться із нашими колегами з України і Грузії, щоб обговорити погіршення ситуації з безпеки в Чорноморському регіоні. Союзники по Альянсу висловлять рішучу підтримку суверенітету та територіальній цілісності обох країн», – повідомив генеральний секретар Альянсу.

Він зауважив, що союзники зустрінуться також з іншими партнерами, зокрема з Фінляндією, Швецією та Європейським Союзом.

В рамках зустрічі міністрів відбудеться також засідання Групи ядерного планування НАТО. Як заначив Столтенберг, головне завдання цього форуму – забезпечити, щоб політика ядерного стримування Альянсу залишалася «безпечною, захищеною та ефективною».

Як повідомлялося, НАТО і США передали Росії відповідь на проєкти договорів щодо так званих «гарантій безпеки», які були представлені Росією у грудні минулого року, та підтвердили при цьому непорушність ключових принципів Альянсу та європейської безпеки, включаючи право суверенних держав на власні зовнішньополітичні рішення, а також рішучість та спроможність Альянсу виконати своє призначення з колективної оборони країн-союзниць.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-