Росія втрачає вплив в Україні внаслідок власних дій — аналітик

Росія втрачає вплив в Україні внаслідок власних дій — аналітик

Укрінформ
Серед українців зросла переконаність у тому, що конфлікт на Донбасі - це російська агресія з використанням місцевих бойовиків, а не громадянський конфлікт.

Про це сказав політичний аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський на презентації результатів соціологічного дослідження “Медіаспоживання в Україні: зміна медіапотреб та програш російської пропаганди” в Укрінформі.

“Росія втрачає свій вплив в Україні внаслідок своїх власних дій. Третій рік поспіль по перших двох питаннях ми бачимо позитивну для нас тенденцію. І що дуже для нас важливо, що ця позитивна тенденція відбувається за рахунок зміни поглядів наших співгромадян, які проживають у південних і східних областях”, - зазначив Бурковський, розповідаючи про результати відповідей респондентів на запитання хто, на їхню думку, розпочав війну на Донбасі, та щодо подій на Майдані в кінці 2013 - на початку 2014 року.

Читайте також: Австрія не може бути політично нейтральною у випадку погроз Москви Україні – глава МЗС

Водночас він додав, що коли торік у респондентів цікавилися питанням щодо Міжнародного валютного фонду, то “абсолютна більшість говорила, що це зовнішнє управління”. Нині, за його словами, “ситуація вирівнялася, і зменшилася кількість тих, хто вважає, що міжнародна співпраця з Міжнародним валютним фондом це є зовнішнє управління”.

“Доволі потужно зросла переконаність у тому, що конфлікт на Донбасі - це російська агресія з використанням місцевих бойовиків, що це ніякий не громадянський конфлікт. Частка тих, хто вважає, що конфлікт на Донбасі це російська агресія, збільшилася в основному за рахунок невизначених. Тобто невизначеність зменшується, і в цьому теж є внесок дій Російської Федерації. Тобто своїми агресивними діями Росія не залишає сумнівів у тому, хто веде війну на Донбасі, що це ніякий не громадянський конфлікт”, - наголосив Бурковський.

Так, згідно з опитуванням, станом на кінець 2021 року, абсолютна більшість українців (68%) дотримується думки, що конфлікт на Донбасі є наслідком російської агресії з використанням місцевих бойовиків, при цьому 65% респондентів вважають, що саме Росія першою почала війну на Донбасі. Так само одностайні українці і в оцінці подій Революції гідності: 59% вважають події 2013-2014 років справедливим повстанням народу проти авторитарної влади.

Читайте також: Росія відмовилася брати участь у скликаній Україною зустрічі в ОБСЄ

Водночас зауважив Бурковський, майже 16 % респондентів вважають, що конфлікт на Донбасі — це внутрішній український конфлікт, громадянська війна.

“Тут нічого нового немає, це ті самі люди. З року в рік ми бачимо - це переважно люди старшого покоління і переважно виборці “Опозиційної платформи “ За життя” ну і партії “Наші”, яка , як показують наші опитування, долає бар’єр. Тобто люди повторюють тези політичних лідерів. І виникає питання, що станеться, якщо уявимо, що багато з цих політичних діячів зараз виїхали за межі України, якщо уявити, що вони не повернуться і не можуть більше повторювати ці тези, цікаво, чи не зменшиться вдвічі ця кількість. Я передбачаю, що може цілком зменшитися”, - поділився думкою Бурковський.

Також політичний аналітик розповів про результати опитування щодо ставлення респондентів до заборони окремих російських артистів і фільмів в Україні.

“Якщо минулого року тезу про те, що заборона окремих артистів і російських фільмів вважалася помилкою і обмеженням прав громадян, підтримували 42%, а навпаки, що це необхідний крок для захисту держави, вважало менше, то з серпня 2020 року по грудень 2021 рік ситуація змінилася. Знову ж таки, я думаю, що головну критичну роль відіграла тут політика Росії і політика, думаю, державної влади України теж. Тобто заборона телеканалів Медведчука, діяльність громадських активістів, які намагалися привернути увагу громадськості до того, що російський шоубізнес є інструментом м’якого впливу Росії. Я думаю, все це дало свій результат”, - вважає Бурковський.

Читайте також: «Слуги народу» назвали «знущанням з Німеччини» голосування Держдуми за визнання «Л/ДНР»

Він зауважив, що це тенденція не лише минулого року, адже “поступово у минулі роки частка зростала тих, хто вважає, що така заборона є необхідним заходом”.

“Це не означає, що так буде завжди, але поки є загроза, такий захист необхідний. Можливо, коли загроза зникне гіпотетично, ситуація може змінитися, як і будь-яка громадська думка”, - припустив Бурковський.

Так, згідно з дослідженням, 44% опитаних підтримують заборону окремих артистів та російських фільмів, оскільки вважають це необхідним кроком, 37% — не погоджуються з ним і вважають таку заборону обмеженням прав громадян.

Загальнонаціональне дослідження проведене на замовлення ГО «Детектор Медіа» Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, у період з 17 по 22 грудня 2021 року. Вибіркова сукупність становить 2018 респондентів та охоплює повнолітнє населення України, за винятком тимчасово окупованих територій АР Крим, частин Донецької та Луганської областей. Максимальна теоретична похибка опитування (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-