Посол України пояснив переваги перенесення перемовин ТКГ до Туреччини

Посол України пояснив переваги перенесення перемовин ТКГ до Туреччини

Укрінформ
Переговори Тристоронньої контактної групи (ТКГ) щодо врегулювання ситуації на сході України доцільно перенести з Мінська до Туреччини, оскільки Туреччина - сприятлива для України країна, яка може бути добрим посередником.

Таку думку висловив надзвичайний і повноважний посол України в Турецькій Республіці Василь Боднар в ефірі телеканалу "Дом", передає Укрінформ.

"Туреччина — це сприятлива для України країна. І вона може бути добрим посередником. По-перше, між Україною і Туреччиною існує стратегічне партнерство, яке базується і на спільних інтересах, і на конкретних прикладах — зона вільної торгівлі, військово-технічна сфера і багато інших речей, які нас об'єднують. З Росією у них збалансований діалог і відносини, які дають змогу вести перемовини на рівних. Але немає такої сильної залежності, щоб підпадати під вплив Росії. Тобто там взаємозалежність існує, але не така, яка б говорила про домінування Росії над Туреччиною. Тому для нас важливо, щоб аргументи турецької сторони сприймалися російською стороною, і турецька сторона може нам допомогти у просуванні певних тез щодо врегулювання саме мирним шляхом", — наголосив посол.

Читайте також: Туреччина заявляє про готовність бути посередником між Україною та РФ заради миру в регіоні

За його словами, наразі важливо завершити військову частину конфлікту, тому будь-які формати переговорів — у Туреччині й не тільки — відіграватимуть роль у цьому.

"З турецького боку їм достатньо важелів впливу. Тому тут можна так само говорити про те, що Туреччина буде в певній частині на нашій стороні", — додав Боднар.

Він також розповів, що мета Ердогана у цих перемовинах — гарантування безпеки в регіоні.

Читайте також: Україна не проти перенесення засідань ТКГ до Туреччини - керівник ОП

"Оскільки російська агресія значною мірою зашкодила нормальній співпраці в регіоні Чорного моря, а сьогоднішня ескалація не тільки виводить регіон з основних торговельних шляхів, а й завдає шкоди економікам країн. Зокрема, впливає на Туреччину, дестабілізує. І це точно не в інтересах турецької сторони", — пояснив дипломат.

Як повідомляв Укрінформ, раніше президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган неодноразово заявляв про готовність сприяти зниженню напруженості в регіоні. Під час візиту до Києва 3 лютого він запропонував прийняти в Туреччині саміт лідерів України та РФ.

Як заявив керівник ОП Андрій Єрмак за результатами переговорів у Берліні, українська сторона готова до проведення засідань Тристоронньої контактної групи в Туреччині в разі згоди всіх сторін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-