Туреччина готова прийняти у себе саміт лідерів України та РФ – Ердоган

Туреччина готова прийняти у себе саміт лідерів України та РФ – Ердоган

Укрінформ
Туреччина незмінно підтримує суверенітет та територіальну цілісність України, готова докладати зусиль до зниження напруги в регіоні, зокрема прийняти у себе саміт на рівні лідерів або перемовини на технічному рівні.

Про це Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган сказав під час пресконференції за результатами зустрічі в Україні та 10-го засідання Стратегічної ради високого рівня України й Туреччини.

«Наш візит припав на чутливий період. Хочу вкотре повторити, що ми підтримуємо суверенітет, територіальну цілісність України, включно з Кримом… Туреччина готова робити все належне, аби криза між сусідніми через море дружніми (до Туреччини – ред.) країнами (Україна і РФ – ред.) закінчилася. Сьогодні на перемовинах ще раз наголосив, що ми із задоволенням приймемо в Туреччині саміт на рівні лідерів або перемовини на технічному рівні. Адже Туреччина діє керуючись логікою, думає, як понизити градус напруги замість того, аби його підвищувати», - зазначив Ердоган.

Читайте також: В Україні розширять виробництво Байрактарів

Президент Туреччини зауважив, що деякі раніше зроблені заяви, опубліковані сценарії окупації виснажують Україну та український народ, та схвально відгукнувся про меседжі від українських посадовців, зокрема Президента України про те, що «здоровий глузд та діалог ставляться на перше місце».

Президент Ердоган наголосив на особливій увазі, яку Туреччина надає Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ в Україні, повністю підтримує цю місію, яка від свого заснування очолюється турецькими послами.

Читайте також: Нові ринки, робочі місця, інвестиції: Зеленський розповів, що дає Україні ЗВТ з Туреччиною

«Ми щиро віримо, що криза буде врегульована мирними дипломатичними методами, в рамках Мінських угод на засадах територіальної цілісності України та міжнародного права», - сказав Ердоган.

Як повідомлялося, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган 3 лютого відвідує Україну з офіційним візитом. Україна та Туреччина цього року відзначають 30-річчя встановлення дипломатичних відносин.

Читайте також: Угода про ЗВТ дозволить швидко довести товарообіг з Україною до $10 мільярдів – Ердоган

Протокол про встановлення дипломатичних відносин між Україною і Туреччиною був підписаний 3 лютого 1992 року. За два місяці, 3 квітня 1992 року, в Києві було відкрите Посольство Туреччини, а 3 січня 1993 року в Анкарі розпочало роботу Посольство України. На території Туреччини діють також Генеральне консульство України у Стамбулі та Консульство України в Анталії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-