Росія може спробувати повалити владу в Києві – Столтенберг

Росія може спробувати повалити владу в Києві – Столтенберг

Укрінформ
Ризик військового вторгнення Росію в Україну залишається реальним, при цьому окрім прямої військової інтервенції Росія може спробувати повалити владу в Києві, здійснити гібридні та кібератаки та інші підривні дії.

Про це сьогодні у Румунії під час відвідання військової бази заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Аудіозапис спільної пресконференції Єнса Столтенберга та Президента Румунії Йоганніса Клауса оприлюднений на сайті НАТО.

«Зберігається ризик повномасштабного вторгнення, але також є ризик інших агресивних дій будь-якого типу, включаючи спроби повалити владу в Києві, гібридні та кібернетичні атаки та багато інших видів агресії з боку Росії. У цьому немає визначеності, але відомо, що військове нарощування триває. Ми бачили погрожуючу риторику з російської сторони, і ми знаємо, що багато офіцерів російської розвідки вже діють в Україні. Ми маємо приклади використання Росією сили проти України в минулому», - заявив Столтенберг.

Читайте також: Блокування Росією морів буде темою перемовин генсека НАТО в Румунії – Кулеба

Він зауважив, що ця комбінація військового нарощування, войовничої риторики та фактів використання російських сил проти сусідів у минулому – все це є приводом для серйозного занепокоєння.

«Ми маємо бути пильними та готовими реагувати, якщо вони знову використають силу проти України», - додав Столтенберг.

Він зауважив, що наразі не існує ознак зменшення напруги на кордонах України.

Читайте також: Туреччина заявляє про готовність бути посередником між Україною та РФ заради миру в регіоні

«Ризики є реальними. Ми бачимо, що військове нарощування (Росії - ред.) в Україні та навколо неї триває. Ризик нового збройного конфлікту в Європі зберігається. Кількість російських військ зростає, а час на попередження (про атаку - ред.) зменшується. Водночас у нас немає жодної визначеності (щодо намірів Росії). Ми продовжуємо спроби контакту з Росією, щоб переконати їх провести деескалацію та залучитися, в дусі доброї волі, до політичного діалогу з НАТО та із союзниками по НАТО», - сказав керівник Альянсу.

Читайте також: Персональні санкції проти Путіна вплинули б на нього вже зараз – американський експерт

Він нагадав, що надіслав нове запрошення до Росії якомога швидше провести наступну зустріч Ради НАТО-Росія, щоб обговорити важливі питання для європейської безпеки, включаючи зниження ризиків, прозорість та контроль над озброєнням.

«Але НАТО не піде на компроміси з ключових принципів: права кожної держави обирати власний шлях та нашу здатність захистити та оборонити всіх союзників. Не буде ніколи членів НАТО «першого» та «другого» класу, існують лише союзники по НАТО, як єдине ціле», - додав Єнс Столтенберг.

Як повідомляв Укрінформ, НАТО і США передали Росії письмову відповідь на проєкти договорів про «гарантії безпеки», що були передані їм російською стороною у грудні минулого року. Вони відкинули ультимативні вимоги Кремля відмовитися від політики «відкритих дверей» НАТО та вивести сили з країн Альянсу, що є сусідами Росії.

Президент Росії звинуватив США і НАТО в «ігноруванні» російських безпекових пропозицій.

Фото: з сайту NATO

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-