Дії Росії віддаляють імплементацію Мінських угод - Карпентер

Дії Росії віддаляють імплементацію Мінських угод - Карпентер

Укрінформ
Росія повинна почати виконувати Мінські угоди, забезпечивши базові вимоги щодо припинення вогню, відведення важких озброєнь, а також розблокування доступу місії ОБСЄ до кордону України.

Таку позицію висловив під час онлайн-конференції постійний представник США при ОБСЄ посол Майкл Карпентер, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Давайте пам’ятати, що Росія є підписантом Мінських домовленостей, так само як і ОБСЄ. Отже, на Росії лежить відповідальність за імплементацію тієї частини угод, які стосуються її зобов’язань», - указав дипломат.

За його словами, ОБСЄ також має грати свою роль, оскільки є стороною, яка підписувала Мінські домовленості, як, звісно, й Україна.

Читайте також: Штати в ОБСЄ: Україна має невіддільне право на самооборону

Посол підкреслив, що «Мінськ» спрямований насамперед на стабілізацію безпекової ситуації на місцях. У документі передусім ідеться про припинення вогню, відведення важких озброєнь, а також безперешкодний доступ міжнародних спостерігачів - місії ОБСЄ - до всієї території України, в том у числі тимчасово окупованої.

«Ці найперші ключові умови не були виконані, оскільки сили, які Росія очолює та забезпечує, продовжують обстрілювати українські позиції. І внаслідок конфлікту втрачено вже понад 14 тисяч життів», - констатував Карпентер.

Крім того, за його словами, в заборонених угодами зонах залишається важке озброєння, на окупованих територіях не забезпечується вільний доступ спостерігачам ОБСЄ.

Читайте також: Місія ОБСЄ внаслідок «глушіння» втратила два безпілотники на сході України

Високопоставлений представник США додав, що Росія всіляко блокує в ОБСЄ ініціативу моніторингу кордону між Україною і РФ. Зокрема, минулого року вона заветувала цю пропозицію. «Отже, ми скоріше віддаляємося від імплементації Мінських угод, а не наближаємося», - підкреслив посол.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок державний секретар Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати й Україна мають спільні підходи до імплементації Мінських домовленостей та очікують від Росії виконання її зобов’язань за цими угодами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-