Місія ОБСЄ внаслідок «глушіння» втратила два безпілотники на сході України

Місія ОБСЄ внаслідок «глушіння» втратила два безпілотники на сході України

Укрінформ
СММ ОБСЄ втратила двох міні-БПЛА через вплив перешкод сигналу поблизу Золотого-2 (Карбоніта) Луганської області та Богданівки Донецької області, а також ще один безпілотник Місії було обстріляно біля Первомайська на тимчасово окупованій Луганщині.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у щоденному звіті № 28/2022, опублікованому Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 7 лютого.

"5 лютого патруль Місії розмістився орієнтовно за 2 км на захід від н. п. Золоте-2 (Карбоніт; підконтрольний урядові, 62 км на захід від Луганська) для проведення польоту БПЛА малого радіуса дії, про який повідомлялося заздалегідь. О 12:05, пролітаючи приблизно за 1 км на північ від місця розміщення патруля, БПЛА зазнавав впливу перешкод сигналу GPS (за оцінкою, унаслідок імовірного глушіння), після чого члени патруля втратили контроль над його просторовим положенням", - йдеться у звіті.

Читайте також: Окупанти «глушили» та обстрілювали безпілотники і не пропускали патрулі ОБСЄ

Пізніше, о 12:12 спостерігачі зауважили, що БПЛА приземлився орієнтовно за 700 м на східно-південний схід від їхнього місцеположення.

"Команді СММ не вдалося повернути БПЛА, оскільки той перебував, імовірно, на мінному полі. Зрештою спостерігачі залишили цей район", - зазначається у звіті.

Крім того, 6 лютого патруль СММ розмістився орієнтовно за 2 км на східно-північний схід від н. п. Богданівка (підконтрольний урядові, 41 км на південний захід від Донецька) для проведення польотів БПЛА малого радіуса дії над ділянкою розведення в районі н. п. Петрівське (непідконтрольний урядові, 41 км на південь від Донецька), про які повідомлялося заздалегідь.

Читайте також: Окупанти обстріляли безпілотник ОБСЄ на Луганщині

"Під час другого польоту о 10:46 БПЛА зазнавав впливу перешкод сигналу GPS (за оцінкою, унаслідок імовірного глушіння), а коли той пролітав приблизно за 3,5 км на південний схід від місця розміщення патруля, спостерігачі втратили контроль над його просторовим положенням", - повідомили в СММ.

Об 11:06 члени патруля зауважили, що БПЛА приземлився між позиціями Збройних сил України та позиціями збройних формувань РФ, приблизно за 6,5 км на південний схід від місця розміщення патруля.

"Команді Місії не вдалося повернути БПЛА. Зрештою спостерігачі залишили цей район. Той самий БПЛА також зазнавав впливу перешкод сигналу GPS (за оцінкою, унаслідок ймовірного глушіння) під час попереднього польоту", - зазначається у звіті.

Читайте також: Росія розмістила ще 178 одиниць техніки на окупованому сході України

Поруч з цим, того ж дня, перебуваючи приблизно за 4 км на північний схід від н. п. Первомайськ (непідконтрольний урядові, 58 км на захід від Луганська) та керуючи польотом ще одного БПЛА малого радіуса дії, про який повідомлялося заздалегідь, спостерігачі чули 26 пострілів зі стрілецької зброї. За оцінкою Місії, вогонь вівся у напрямку БПЛА орієнтовно за 0,8–1 км на північно-північний захід від їхнього місцеположення. Команда Місії приземлила БПЛА та залишила цей район.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Україна інформувала країни-учасниці ОБСЄ про те, що Росія розгорнула в ОРДЛО системи радіоелектронної боротьби, які здатні "глушити" сигнал безпілотників ОБСЄ дальнього радіуса дії на відстані до 60 км.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-