Україна в ОБСЄ підтримала ініціативу Оновленого діалогу щодо європейської безпеки

Україна в ОБСЄ підтримала ініціативу Оновленого діалогу щодо європейської безпеки

Укрінформ
Україна підтримує оголошену в ОБСЄ ініціативу Оновленого діалогу щодо європейської безпеки (Renewed OSCE European Security Dialogue, RESD).

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив під час засідання високого рівня ОБСЄ постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк.

"Ми вдячні голові ОБСЄ, міністру Рау та його команді за відданість вирішенню найбільш нагального безпекового виклику в Європі, спричиненого провокаційними діями Росії. Ми щиро віримо, що ОБСЄ є найкращим місцем для змістовних дискусій щодо безпеки в Європі. Як жертва неспровокованої зовнішньої збройної агресії з боку сусіда Україна найбільше зацікавлена ​​у проведенні цього обговорення", - заявив Цимбалюк.

Він також указав на очікування української сторони від нової ініціативи, зауваживши, що Оновлений діалог щодо європейської безпеки "не потрібно починати з нуля". "Зобов'язання ОБСЄ добре відомі. Їх будували десятиліттями. Ми повинні зосередити свої зусилля на їх реалізації, а не на заміні", - зазначив дипломат.

За його словами, анексія Росією Криму та окупація частини території сходу України, що є найбільш кричущим порушенням міжнародного права в Європі після Другої світової війни, показує, "наскільки небезпечним для безпеки Європи є рішення однієї держави-учасниці проігнорувати ключові принципи ОБСЄ".

Читайте також: В ОБСЄ ініціювали Оновлений діалог щодо європейської безпеки

Очільник української місії в ОБСЄ також наголосив, що кожна держава-учасниця має рівне право на безпеку і свободу вибору "або зміну своїх заходів із забезпечення безпеки, включаючи договори про союзи". "Натомість ми спостерігаємо, як Російська Федерація, одна з багатьох держав-учасниць, наполягає, що вона має унікальне право диктувати іншим, як вони повинні забезпечувати безпеку Росії. Якимось чином вона вважає, що її право на безпеку скасовує ті самі права інших держав-учасниць", - зауважив Цимбалюк.

Він додав, що Росія "все ще вірить, що тисячі військовослужбовців, танків і гармат можуть залякати народ і відбити у нього прагнення бути вільним".

Цимбалюк також наголосив на відданості України врегулюванню збройного конфлікту з РФ дипломатичними засобами: "Разом з європейськими та євроатлантичними партнерами Україна робить усе можливе, щоб не допустити подальшої ескалації безпекової ситуації. Ми підтримуємо Польське головування в усіх його зусиллях, спрямованих на відновлення миру та спільної безпеки в Європі. Дипломатія - єдиний відповідальний спосіб деескалації ситуації в Європі. Іншої альтернативи немає", - зазначив постійний представник України.

Читайте також: Україна в ОБСЄ заявила про можливість проведення Росією «операції під фальшивим прапором»

Як повідомляв Укрінформ, чинний голова ОБСЄ Збігнєв Рау оголосив про ініціативу "Оновлений діалог щодо європейської безпеки" (Renewed OSCE European Security Dialogue, RESD).

Процес розпочнеться з фокусування на контролі над озброєннями та заходах зміцнення довіри й безпеки, зокрема, військовій транспарентності, зниження ризиків та механізмах запобігання конфліктам. Далі діалог має перейти до вироблення рекомендацій у сфері невійськових загроз, включаючи гібридну війну, кібербезпеку та дезінформацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-