Україна в ОБСЄ заявила про можливість проведення Росією «операції під фальшивим прапором»

Україна в ОБСЄ заявила про можливість проведення Росією «операції під фальшивим прапором»

Укрінформ
Ризик нових агресивних дій з боку РФ проти України, включаючи проведення "операції під фальшивим прапором", продовжує залишатися, з огляду на збереження войовничої риторики Кремля.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні.

"Потрібні сильні політичні меседжі, превентивні заходи та подальші практичні кроки, оскільки ризик нових агресивних дій, включаючи "операції під фальшивим прапором", продовжує нависати, враховуючи, що войовнича риторика російського керівництва зберігається", - заявив Цимбалюк.

Читайте також: США викрили спробу Росії сфабрикувати привід для вторгнення в Україну – NYT

За його словами, "кожен заклик до РФ припинити агресію проти України, кожен візит в Україну, кожен пакет практичної підтримки робить нове вторгнення Росії менш імовірним".

Посол України в ОБСЄ вказав на те, що кількість російських військ біля кордону з Україною та в окупованому Криму продовжує зростати. Станом на 28 січня, чисельність цих військ нараховує понад 114 тис. військовослужбовців, а на їх озброєнні – 1600 танків, 4000 бойових броньованих машин, понад 2200 артилерійських систем.

Читайте також: Резніков: Україна не планує наступу ані на Донбас, ані на Крим

"Також не можна забувати про триваючу мілітаризацію тимчасово окупованих Росією Криму, Чорного та Азовського морів. Минулого тижня в Чорному морі відбулися чергові військові навчання за участю понад 20 кораблів. Відповідно до повідомлень, очікується, що з 8 по 11 лютого низка додаткових військових кораблів Росії увійде в Чорне море", - заявив Цимбалюк.

Він додав, що іншою тривожною тенденцією є посилення боєздатності російських окупаційних військ на сході України, де регулярно проводяться військові навчання.

Читайте також: Росія несе відповідальність за створення безпекової кризи в Європі – фон дер Ляєн

Окремо український посол засудив зусилля Росії з інтеграції ОРДЛО –наміри спростити вступ до російської правлячої партії, нещодавній указ Путіна про соціальні виплати та заяви про можливість призову жителів ОРДЛО в ЗС РФ. "Усе це – наслідки триваючої паспортизації Донбасу, яка має на меті підготувати грунт для майбутніх провокацій та інтервенцій з боку Росії", - заявив він.

Цимбалюк також звернув увагу делегацій країн-учасниць ОБСЄ і на невійськовий вимір російської агресії проти України. "Сьогодні Росія докладає багато зусиль для дестабілізації ситуації в Україні, використовує всі інструменти гібридної війни, включаючи кібератаки та кампанії з дезінформації. Масова дезінформація та фейкові новини в ЗМІ мають намір посіяти паніку в українському суспільстві", - зазначив він.

Читайте також: Столтенберг привітав намір США розмістити додаткові сили у трьох країнах Європи

Як повідомляв Укрінформ, у четвер також стало відомо, що Сполучені Штати отримали розвіддані про російський план сфабрикувати привід для вторгнення в Україну з допомогою "операції під фальшивим прапором". План, який США сподіваються зірвати шляхом його оприлюднення, передбачає імітацію та зйомку нібито нападу українських військових на російську територію або на російськомовне населення у східній Україні. Росія планувала використати це відео для звинувачення України в "геноциді російськомовного населення", який слугував би приводом для інтервенції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-