На Банковій прокоментували втрату позицій України в рейтингу сприйняття корупції

На Банковій прокоментували втрату позицій України в рейтингу сприйняття корупції

Укрінформ
Зниження місця України в Індексі сприйняття корупції-2021 після запуску минулого року судової реформи, прийняття антиолігархічного закону, гарантування захисту антикорупційних органів та розширення «Дії» на надання державних послуги онлайн викликає здивування.

Таку думку висловив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк у коментарі Укрінформу щодо інформації про 122-ге місце України в Індексі, опублікованому Transparency International Ukraine.

«Будь-які рейтинги та індекси коректніше коментувати тим, хто їх складає. Особливо такі політизовані, як цей Індекс сприйняття корупції. Там же не тільки країни Європи. Наприклад, вони визначили для України 32 бали зі 100 у своєму Індексі, а для Ефіопії 39 балів зі 100. При всій повазі до Ефіопії, щось не складається враження, ніби там відчутно краща ситуація для інвестицій та у державній трансформації. До прикладу, Бразилія згідно з цим рейтингом відстала від Ефіопії на 1 бал, а Таїланд аж на 4 бали», - зазначив Подоляк.

Він вважає, що, очевидно, є певна внутрішня специфіка й мотиви тих, хто укладає такі рейтинги та індекси.

«Україна в минулому році розпочала революційну судову реформу – справді сміливу. Був ухвалений і фундаментальний антиолігархічний закон. Вперше за увесь час незалежності українці можуть отримувати десятки державних послуг взагалі без контакту з чиновниками через «Дію». Був гарантований і повний захист для антикорупційних органів – після відповідних деструктивних рішень Конституційного суду. Якщо все це стало компонентом зниження позицій України, то це може викликати лише щире здивування», - підкреслив радник керівника ОП.

Читайте також: Україна могла опуститися в рейтингу щодо корупції через рішення КСУ про брехню в деклараціях - депутат

Як повідомлялося, за 2021 рік Україна опустилась у світовому рейтингу «Індексі сприйняття корупції» на одну сходинку та зайняла 122 місце серед 180 країн.

Наша країна отримала 32 бали зі 100 можливих отримала Україна.

Поруч із Україною — африканська держава Есватіні (Свазіленд). На один бал нас випереджають Замбія, Непал, Єгипет, Філіппіни та Алжир — всі вони мають по 33 бали.

Індекс сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index, СРІ) – показник, який з 1995 року розраховується міжнародною організацією Transparency International. Сама організація не проводить власних опитувань. Індекс розраховують на основі 13 досліджень авторитетних міжнародних установ і дослідницьких центрів. Для визначення оцінки України використано 9 джерел.

Ключовим показником Індексу є кількість балів, а не місце в рейтингу. Мінімальна оцінка (0 балів) означає, що корупція фактично підміняє собою державу, максимальна (100 балів) свідчить про те, що корупція майже відсутня в житті суспільства. Індекс оцінює корупцію лише в державному секторі.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-