Україна могла опуститися в рейтингу щодо корупції через рішення КСУ про брехню в деклараціях - депутат

Україна могла опуститися в рейтингу щодо корупції через рішення КСУ про брехню в деклараціях - депутат

Укрінформ
Зниження України в світовому рейтингу "Індекс сприйняття корупції" могло спричинити рішення Конституційного Суду України щодо визнання неконституційною статті Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за недостовірне декларування.

Таку думку голова підкомітету з питань антикорупційної політики у сфері цифрових інновацій та публічних даних Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Олексій Жмеренецький (парламентська фракція "Слуга народу") висловив у коментарі Укрінформу.

"Найбільший удар стався через рішення Конституційного Суду про скасування механізмів декларування. Через це були закриті десятки кримінальних справ, які мали вже прийти до Вищого антикорупційного суду. Могли вже бути вироки щодо людей, які навмисно недостовірно задекларували якісь статки, за незаконне збагачення, у тому числі. Ми весь 2021 рік займалися тим, що відновлювали, покращували законодавство", – зазначив народний депутат.

Читайте також: Україна опустилася в рейтингу сприйняття корупції

Окрім цього, на думку Жмеренецького, Україна опустилась у рейтингу через затримку із затвердженням складу комісії для відбору нового голови Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) та проблеми з призначенням керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Як повідомлялося, Україна за минулий рік отримала 32 бали із 100 можливих в Індексі сприйняття корупції і посіла 122 місце із 180 країн, тоді як за даними 2020 року Україна посідала 117 місце, набравши 33 бали.

Читайте також: Е-декларування «на паузі»: Новіков заявляє про втрату близько 5000 кримінальних справ

У жовтні 2020 року Конституційний Суд України визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за недостовірне декларування. У грудні того ж року Верховна Рада ухвалила за основу закон, яким поновила відповідальність за недостовірне декларування.

Фото: facebook.com/alexzhmer

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-